Nejlepší bude, když to vysvětlím na příkladu-na minulý šabat jsem vařila svíčkovou-hovězí je v pořádku, se zeleninou taky žádný problém, ale co smetana? Mléko se nesmí míchat s masem, takže jakékoliv smetanové omáčky jsou mimo hru. Naštěstí díky alergikům na mléko začaly vznikat nejrůznější náhražky a lze tedy koupit (dost velký výběr mají v DM drogerii) smetanu sójovou, ovesnou, mandlovou, kokosovou...já koupila ovesnou, protože je, stejně jako sójová, chuťově neutrální, a na oves nejsem alergická (na rozdíl od sóji). Svíčková podle maminčina receptu byla vynikající, ovesná smetana se osvědčila a jídlo bylo naprosto košer. Samozřejmě do knedlíků také nesmělo přijít mléko, ale tam jsem se s nějakými náhražkami neobtěžovala, jen jsem přidala o vejce navíc a místo mléka použila vodu.
Další českou specialitu: knedlo-vepřo-zelo v košer variantě najdeme jako knedlo-kachno-zelo. Špek, který mnohé recepty žádají, lze nahradit uzeným hovězím, jen je třeba mít na paměti, že je méně tučné, než bůček a je třeba přidat nějaký další tuk. Vepřové sádlo nahradíme husím sádlem. Jen játrové knedlíčky do polévky nemají žádný masitý ekvivalent, protože játra se košerují opékáním nad plamenem (je potřeba je zbavit krve, Tóra konzumaci krve zakazuje) a po takové úpravě už z nich prostě knedlíčky neuděláte, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Místo nich děláme třeba macesové knedlíčky (příležitostně sem na ně dám recept, jsou moc dobré a macesy lze v ČR koupit ve větších supermarketech).
košer špek z hovězího
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire