vendredi 1 février 2019

Zpívejte zmirot!

Konečně došlo i na několik slibovaných zmirot, které najdete na speciální stránce zde. Je k dispozici pdf s transliterovanými texty ke stažení a vytištění a několik zvukových stop, ať už mých nebo z youtube. Hebrejský text a překlad většiny zmirot najdete v siduru Adir ba-marom nebo v jeho novější verzi, stránky jsou vyznačené a odpovídají siduru Adir ba-marom.

A teď to nejdůležitější-proč vlastně zmirot zpívat? Protože je to krásný zvyk, který se v mnoha rodinách a komunitách vytratil spolu s těmi, kteří zmirot znali. Společný zpěv navozuje zvláštní atmosféru a soudržnost (vzpomeňte si na večery u táboráku s partou a kytarou) a přidává šabatu na slavnostnosti a výjimečnosti. My s Elim zpíváme o šabatu systematicky Cur mišelo (který se zpívá vždy jako poslední píseň před Birkat ha-mazon), ale někdy zpíváme i další písně a vždycky je to fajn. Když máme hosty, kteří zpívají rádi a alespoň některé zmirot znají, obvykle také na zpěv dojde (sousedi si zqtím nestěžovali). A co se komunitních večeří týče, většinou se účastníci vytrácí už před Birkat ha-mazon, ale těch pár šabatů, kdy se nám podařilo to trochu "rozhýbat" patří k nezapomenutelným.
Vůbec není potřeba mít trauma z toho, že vám kdysi učitelka na základní škole řekla, že zpíváte hrozně, účelem zpívání zmirot není výkon hodný Pavarottiho, ale společný zážitek. Prostě ze začátku se přidejte ke všem jen na refrén, který je obvykle jednoduchý a dostatečně chytlavý a ono to časem půjde líp (jen je teda pro začátek dobré mít někoho, kdo bude schopný se poprat s jednotlivými slokami). A když už se dáte do zpěvu, není vůbec povinnost se omezovat jen na uvedené zmirot (které nejsou ani zdaleka kompletním výčtem, jen takovým "best of"), klidně přidejte Jerušalajim šel zahav, Erev šel šošanim, nebo třeba Kol ha-olam kulo...

Tak zpěvu zdar a šabat šalom!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire