lundi 22 juin 2020

Avi: Parašat Šelach Lecha (Bemidbar 13,1 – 15,41)

  Dnešní paraša začíná vysláním zvědů, které Mojžíš posílá do země, kterou jim Bůh zaslíbil. Zatímco různé ekumenické překlady to podávají zjednodušeně: „vyšli muže“, židovské překlady mluví přesněji:  (Hospodin mluvil k Mojžíšovi:) „vyšli si (šelach lecha) muže, aby prozkoumali kenaanskou zemi“ (Bemidbar 13,2). Tady toho zdánlivě malého rozdílu se týkají i midraše ze sbírky Cena Urena, kterými jsem se nechal inspirovat.

  Vyslání vyzvědačů bylo na první pohled logickým krokem. Vždyť i v knize Přísloví král Šalomoun říká: „Kůň je strojen pro den boje, ale vítězství je u Hospodina“ (21,31). Ten verš nás učí, že člověk má udělat všechno, co může a ne se jenom  spoléhat na Boha a jeho pomoc.  Jak se tu píše: i ten, kdo jde do války, si musí sám připravit koně. Když neudělá nic, bitvu prohrává. Tohle téma se vděčně připomíná v různých variantách židovského vtipu. Jednu z nich vám povím:

  Nastala povodeň. Všichni se snaží zachránit. Jen jeden starý Žid zůstává sedět v křesle. „Pojď honem“, vybízejí ho z posledního náklaďáku. „Žádný strach“, modlí se stařec,“Pán Bůh mi pomůže“.  A voda stoupá. Už je v pokoji. K domu připlouvá poslední loďka. Zase na něj volají: „Naskočte si, je tu ještě jedno volné místo!“ „Pán Bůh mi pomůže!“ odpovídá děda klidně a leze na střechu. Ale voda se dostává i tam. Nad domem přelétá vrtulník. Shodí mu provazový žebřík. „Chyťte se! Máte poslední šanci!“ Ale starý pán jenom opakuje, „Pán Bůh mi pomůže“, až se přihnala vlna a spláchla ho. V ráji se pak stařík potkává se Všemohoucím, a hned se do něj vyčítavě pustí: „Stvořiteli světů, já na Tebe přece tolik spoléhal!“ A dostává se mu odpovědi: „Co už jsem měl dělat, kdo ti asi poslal ten náklaďák, loďku a vrtulník?“

  Je to starý vtip, ale učí nás to samé jako Tóra: člověk má udělat všechno, co udělat může a není to v žádném rozporu s tím, že se má ve svém srdci spoléhat na Hospodina.

  A teď tedy k tomu zvláštnímu výrazu: „vyšli si“. Je to jakoby opačný postoj proti tomu prvnímu. Obecně se totiž vyslání zvědů pokládá za hřích Izraele. Měli totiž jednoduše následovat oblak, který je předcházel. Mojžíš se ale zalekl reptání lidu a bál se, aby proti němu nevystoupili. Zeptal se tedy Boha a ten odpověděl: Pošli si, aby to viděli. Neřekl jsem, že máš poslat špehy, ale když je vyslat chceš, vyšli si je. Raši k tomu dodává: Proč je tato pasáž o špionech v Tóře hned za epizodou s Mirjam? Chce se tím ukázat na to, že Mirjam byla potrestána postižením caraat za to, že špatně mluvila o Mojžíšovi. A vyzvědači to viděli, ale nepoučili se z toho a špatně mluvili o Zemi Izrael.

  Rabi Bechaje ještě zesiluje vyznění těch slov: „Vyšli si“. Podle něj znamenají: „vyšli pro svůj vlastní prospěch.“ Pokud by totiž Izrael šel bezprostředně do Země Izrael, Mojžíš by musel okamžitě zemřít, protože mu tam nebylo dovoleno vejít. Ale zvědové, které  SI  vyslal, způsobili hřích, jehož důsledkem bylo čtyřicet let putování po poušti, ale zároveň tím bylo dopřáno Mojžíšovi žít dalších 40 let.

  Co si z těchto střípků z midrašů vzít pro nás? Za takovým ostrůvek země zaslíbené můžeme pokládat i naši obec. Pro ni bychom neměli litovat žádné námahy. Nemáme jenom  kibicovat, nebo se  spoléhat na někoho jiného, ale skutečně pro ni udělat všechno, co je v našich silách a zbytek nechat s důvěrou na Hospodinu. Že se určitá řevnivost a závist nevyhla ani takovým autoritám, jakými jsou Áron a Mirjam, by nás mělo varovat. A podle midraše z toho nevyšel dobře ani samotný Mojžíš. Když myslel na sebe a ne na celou společnost, udělal velkou chybu: vyslal si zvědy, kteří pak pomluvili zaslíbenou zemi a otrávili tak ostatním život na pěkně dlouhou dobu. Áron byl pokárán Hospodinem, Mirjam stihl tělesný trest, který je většinou  popisován jako malomocenství, a který je spojován s lašon hara – zlým jazykem. Zvědové, kteří tu jsou uvedeni jmenovitě, včetně svých předků, nesou trvale svoji hanbu jako ti, které si Mojžíš vyslal a oni pak zle mluvili o zaslíbené zemi. Naštěstí to byla taky „jen“ epizoda v dějinách izraelského národa. Naštěstí se z toho můžeme poučit...


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire