jeudi 15 avril 2021

Jom ha-acma´ut

 Letos, jako ostatně dost často, je Jom ha-acma´ut předsunutý tak, aby nekolidoval se šabatem a zároveň navazoval na Jom ha-zikaron. V Izraeli už mohou slavit i kolektivně, ale tady v Evropě jsme pořád každý zalezlý u sebe doma, protože se pořád nemůžeme sdružovat, aniž bychom riskovali, že si z oslavy přineseme nechtěnou výslužku.

Moderní svátky jsou fascinující v tom, že můžeme v přímém přenosu vidět vznik nové tradice. Některé formy oslav, které teď děláme, se osvědčí a zůstanou, jiné zaniknou a nikdo si na ně ani nevzpomene. Budeme za 400 let budeme na Jom ha-acma´ut říkat Halel večer nebo ráno? S požehnáním nebo bez? Ujme se čtení deklarace nezávislosti jako Megilat Ha-acma´ut na kantilaci knihy Ester? Stát Izrael slaví 73.narozeniny, jak dlouho vlastně trvá, než se tradice ustálí? Sto let? Dvě stě? Víc?

Státu Izrael přeju k narozeninám konečně nějakou stabilní a dobrou vládu (to ovšem v tuhle chvíli vypadá jako scifi a páté volby jako reálná možnost) a aby byl skutečně prvním výhonkem naší budoucí spásy. Chag sameach!

Odkaz na text deklarace nezávislosti

Odkaz na video s kantilací deklarace nezávislosti v egalitární části u Zdi nářků

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire