mercredi 6 octobre 2021

Pár poznámek k Ericu Zemmourovi

 Nemám úplně ve zvyku komentovat tady na blogu politiku, ale tenhle článek si neodpustím, protože v něm bude mít hlavní roli jeden "našinec"-Eric Zemmour. Nevím, jak moc sledujete francouzskou politiku, v Čechách navíc filtrovanou hlavně iDnes, který nevynechá jedinou příležitost setřít Macrona a celkem nepokrytě fandí Le Penové. Na jaře budou ve Francii prezidentské volby. Kampaň sice oficiálně nezačala, ale kandidáti se začínají hlásit. Čekal se tradiční duel Macron-Le Pen, ale vypadá to, že by do toho mohl hodit vidle Eric Zemmour, který svou prezidentskou kandidaturu ještě ani oficiálně neohlásil a průzkumy už mu začínají ukazovat víc procent než Le Penové. Takže jsem si řekla, že by bylo fajn k tomu něco napsat, abyste měli pohled také z jiného úhlu, než ten zprostředkovaný iDnesem (pro který je Zemmour také mnohem atraktivnější než Macron) nebo i jinými médii, která možná nemají potřebu Zemmoura vychvalovat, ale moc nechápou nebo nezdůrazňují, proč je nebezpečný (tady jsem vám odemkla článek na iHned).

Eric Zemmour je "našinec"-je to potomek židovských migrantů z Alžírska, přesněji z Constantine. Novinář, esejista, televizní komentátor, který už měl nemálo oplétaček se soudy kvůli svým velmi sporným výrokům, mířícím hlavně proti muslimským přistěhovalcům, ale nejen jim. Jeho politické přiřazení je extrémní pravice. Marine Le Pen vedle něj vypadá jako vcelku umírněná politička (!) a starý Le Pen ho okomentoval, že Zemmour říká to, co říkal on, ale protože je Žid, tak mu to projde a nikdo ho neobviňuje z antisemitismu. Jeho teze jem že prostě nemůžete být dobrý Francouz a zároveň mít silnou vazbu na svou zemi původu, vaše francouzskost musí být jednoznačná, už od výběru jména, které dáte svému dítěti až po to, kde se necháte pohřbít. Pro Zemmoura nebyly děti, které chodily do ortodoxní židovské školy v Toulouse a staly se obětí teroristy Mohammeda Meraha "opravdoví Francouzi", neboť byly pohřbeny v Izraeli (a jejich rodiče, kteří je tam nechali pohřbít tím pádem také). A musíte také schvalovat vše francouzské, včetně historie, na kterou hlavně nesmíte pohlížet kriticky. Takže Zemmour se jal očišťovat maršála Petaina s tím, že francouzským Židům se ve Vichystické republice dařilo dobře a Petain je chránil a vydal nacistům "jen" cizí židy, tedy uprchlíky z jiných zemí. Což není pravda, jak historický výzkum jasně ukazuje. Třetina deportovaných (obvykle do Osvětimi) Židů z Francie byli Židé, kteří se jako Francouzi buď rovnou narodili, nebo občanství získali dlouho před válkou. Člověku se chce zvracet z toho, že mu přijde "normální" vydat uprchlíky, kteří hledají záchranu. A rozum zůstává stát nad tím, jak může Žid takhle lehkomyslně dodávat munici náckům.

A tím se dostáváme k nebezpečí, které Zemmour představuje. Vynechme teď dost děsivou vizi, že by se takový šílenec mohl stát prezidentem. Ještě pořád Francouzům natolik věřím, že i kdyby prošel do druhého kola, tak ho nezvolí. Ale už jen jeho přítomnost v prezidentské kampani má potenciál značně otrávit veřejnou debatu, rozdělit společnost, znormalizovat a propagovat temné vize o převzetí Evropy muslimskými migranty, které mají všechny znaky "wishful thinking". A nejspíš lze také očekávat nárůst antisemitismu, který bude z části "legitimizovaný" právě Zemmourem.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire