lundi 2 novembre 2015

Ukaž, jakou jarmulku nosíš, a já Ti řeknu, kdo jsi!



Berte tenhle článek s nadhledem, nic neplatí stoprocentně!

Jarmulku (hebrejsky kipa) nosí muži jako výraz úcty k Bohu, někteří ji nosí neustále, někteří jen když se modlí, studují nebo věnují jiné činnosti spojené s náboženskými úkony. V reformním a konzervativním judaismu, zejména v USA, je i množství žen, které nosí jarmulku, ale v Evropě je to vcelku rarita.

A protože je kipa součástí oblečení, je druh jarmulky, kterou muž nosí, i vyjádřením jeho osobnosti a názorů. A tak se podle kipy dá s poměrně slušnou mírou přesnosti odhadnout, kdo je kdo.

Černá sametová kipa-nosí ji ortodoxní židé, ať už chasidé, nebo litvaci a čím větší kipa, tím ortodoxnější (standardní ortodoxní rozměr je malá až střední salátová mísa). Šije se buď se šesti nebo ze čtyř dílů a lesklého nebo normálního sametu a zřejmě i tyto jemné nuance mají svůj význam, ale protože se v ortodoxním prostředí nepohybuju, tak je neznám.






Velká barevná háčkovaná kipa-je spjatá s věřícími sionisty, tedy mimo jiné těmi, kdo obývají židovské osady na Západním břehu Jordánu a kteří bývali i v Pásmu Gazy, než je odtamtud izraelská vláda násilím vystěhovala, když předala Pásmo Gazy Palestincům (nehodnotím, konstatuju).  Je velká, takže dobře drží na hlavě i při práci v zemědělství. Takovou velkou kipu jsem viděla i na hlavě rabiho Sidona na několika fotkách, ale jestli je zaťatým sionistou, to netuším.





Velurová kipa-obvykle celkem malá, placatá, skladná, v různých barvách a nošená širokým spektem židovských mužů od moderní ortodoxie až po reformu, bez sponky na hlavě obvykle nedrží.


Malá háčkovaná kipa-stejně jako velurová kipa je oblíbená širokým spektrem židovským mužů od reformy po moderní ortodoxii a bez sponky taky na hlavě nedrží. K dostání v různých barvách, barevných kombinacích a designech od střízlivých až po celkem psychedelické.


Saténová kipa-svého nositele zařadí mezi konzervativní a reformní židy. Zvláštní kategorií jsou kipy na kterých je jasně vidět, že jste k ní přišli na něčí svatbě nebo při nějaké podobné příležitosti a její pomačnanost vás usvědčí z toho, že jí z kapsy moc nevytahujete.


Velká bílá háčkovaná kipa (jeruzalémská)-má malou chocholku na vrchu a obzvlášť s nápisem Na Nach Nachma Nachman me-Uman (v hebrejštině, samozřejmě) jednoznačně označuje člena hnutí Na Nach-odnože breslovských chasidů (následovníci rabiho Nachmana z Braclavi), které v Izraeli poznáte jednoduše-jezdí po ulicích ověšení kolem dodávky, ze které duní techno, a tancují na ulicích a zpívají NaNach (tedy ti členové Na Nach, ne všichni breslovští chasidé!)



Buchari-velká vyšívaná barevná kipa, kterou tradičně nosili židé ze středoasijské Buchary a dnes ji můžeme vidět u malých chlapečků (dobře drží), sefarských židů, ale i reformních židů a hlavně žen (dobře drží).





Kipy pro děti a věčně mladé-to jsou všechny kipy s kreslenými postavičkami, v designu míče, smajlíka a podobně. Nosí je hlavně děti, ale i mnoho mladých mužů různého věku. Jako příklad poslouží třeba tahle pecka s mimoněma ulovená na etsy.com



No, tak jsem to tady hezky rozškatulkovala a první otázka, která se nabízí: „A jakou kipu nosí Eli?“ Tak on zrovna demonstruje, jak škatulkování nefunguje, protože, ačkoliv je jako já někde na hraně mezi reformním a konzervativním judaismem, nosí velkou černou sametovou kipu. Ta poslední, kterou si koupil, má opravdu rozměry střední salátové mísy. Holt pozůstatek z doby, kdy studoval s lubavičskými chasidy. 

Druhá otázka: „Nosíš kipu?“ Nenosím, považuju ji za součást mužského oblečení a pokud bych došla někdy k tomu, že bych chtěla nosit nějakou pokrývku hlavy, bude to nějaký minišátek/široká čelenka nebo něco podobného. Mimochodem nošení pokrývky hlavy u mužů je zvyk (a nikoliv micva), který se vžil natolik, že dnes je vnímaný jako povinnost a v ČR je po všech návštěvnících synagogy nebo židovského hřbitova (tedy i po turistech) pokrytí hlavy vyžadováno a pro tento účel Židovské muzeum v Praze distribuuje papírové jarmulky na jedno použití.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire