jeudi 10 décembre 2015

Jak uvařit šoulet v pomalém hrnci

Dnešní blog bude ryze praktický, protože nestíhám...mám v plánu se v dohledné době zase věnovat trochu složitějším tématům, ale to vyžaduje nějakou přípravu a studium a momentálně na to nemám dost času.
Jak už jsem se zmiňovala dřív, o šabatu je zakázáno vařit, takže chceme-li mít v sobotu k obědu něco teplého do žaludku, musíme to uvařit už v pátek před začátkem šabatu a pak udržovat teplé až do sobotního oběda. Jedna věc je technika-jak udržet jídlo teplé x hodin. Druhá věc je, aby jídlo po x hodinách ohřívání bylo ještě jedlé. No a jedním z takových jídel je šoulet, nazývaný též šolent, čulent...základem je francouzské "chaud lent" tedy dlouho horký.
Správná židovská žena tedy musí umět vařit šoulet, bez toho by to nešlo. Na druhou stranu si pamatuju, že verze hrách+kroupy+spouta česneku, kterou za časů mého dětství občas vařila maminka, sice nebyla úplně špatná, ale kdovíjak nadšená jsem z toho taky nebyla. Ale našla jsem jinou verzi na český šoulet (židé v každé zemi mají na šoulet trochu jiný recept a navíc každá rodina má svoji verzi-asi jako v Čechách s bramborovým salátem) a to v téhle kuchařce (mám ji v knižní podobě, autoři vydali další knihu, která se jmenuje Moderní židovská kuchařka) a pak jsem si ho přizpůsobila pro použití v pomalém hrnci (který následně umožňuje udržet jídlo teplé) a také našim chutím.
Takže recept, který se mi osvědčil a který Elimu nejvíc chutná (cca 3 porce):
Do pomalého hrnce nakrájím nadrobno jednu střední cibuli, 2-3 stroužky česneku a zhruba centimetr zázvoru. Přihodím dva kávové hrnky fazolí (na barvě nesejde, obvykle používám bílé, ale je to fakt jedno) a jeden a půl hrnku krup (v závislosti na počtu strávníků lze počet porcí výrazně navýšit právě přidáním fazolí a krup, ale pak je taky potřeba přidat cibuli a česnek!). Pro nás dva obvykle koupím dvě uzená kuřecí prsa a jeden kousek konfitovaného husího stehna (je to ta dolní část, takže z toho není zas až tolik masa, ale je tam husí sádlo! a ta chuť!), je-li sádla málo, přidám olej, osolím, opepřím, přidám trochu sladké papriky a kmínu, zaliju vodou (dvojnásobný objem vody na objem fazolí a 2,5 násobek objemu krup-tedy, mám-li v hrnci 2 hrnky fazolí a hrnek krup, přidám 6,5 hrnku vody), promíchám a zapnu na pomalé vaření a nechám to být alespoň 6 hodin (maximálně 9), pak podle potřeby přepnu na ohřev. Kdo nemá pomalý hrnec, ale má dobrý pekáč/římský hrnec/hrnec na baeckeoffe, asi by to mohl nasimulovat v troubě, ale není to příliš energeticky úsporné řešení...

Co se masa týče, lze samozřejmě dělat šoulet i s hovězím, určitě by šel čistě kuřecí. Osvědčilo se mi dát do šouletu kousek nějakého uzeného-místní košer řezník nabízí uzené hovězí, uzené kuřecí (prsa nebo stehna) a uzená husí prsa (například včera jsem na večeři s Eliho rodiči udělala kombinaci dvě kuřecí prsa (čerstvá), uzené husí prso a konfitovaná husí noha). Taky je třeba přidat dostatek tuku, obvykle používám kombinaci-sádlo z husí nohy+olej, ale pokud použiju uzené husí prso, pak žádný olej není třeba. Naopak k hovězímu je potřeba olej určitě. Nebo lze samozřejmě koupit husí sádlo, ale tady ho prodávají v tak velkých pixlách, že bychom ho nestihli spotřebovat-přes týden totiž obvykle vařím bez masa.
Rozhodně mám radši variantu s fazolemi, než s hrachem, přijde mi, že fazole do sebe lépe natáhnou chuť masa. Kroupy lze prý také nahradit rýží-no, zkusila jsem to jednou a nenadchlo mě to.
Tak doufám, že jsem Vám trochu udělala chutě, kdo u nás bude o šabatu, má celkem slušnou šanci mojí variantu šouletu ochutnat. :-)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire