mardi 15 décembre 2015

Letošní Chanuka v praxi

Tak už to letos máme za sebou, zatímco do Vánoc zbývá ještě 10 dní. Poslední svíčku/olejničku na chanukiji jsme zapálili včera večer, snědli poslední latkes. Dalším svátkem je v druhé půlce ledna Tu-bi švat, alias 15. švat, který je novým rokem stromů a jeho oslava zahrnuje konzumaci nejrůznějšího ovoce a plodů a v Izraeli se sází stromky (u nás obvykle nasazují lyže).

Jak jsem psala minule, provedli jsme letos upgrade chanukije ze svíček na olejničky. No, na začátku to vypadalo na hodně blbý nápad, olejničky špatně hořely a knoty se potápěly a zhasínaly. Na poslední dva dny jsem musela jít koupit nové knoty a ukázalo se, že problém je v nich. Takže tady na fotce už olejničky hoří jedna radost (ale o to hůř se zapalovaly).


Latkes, neboli bramboráky, jsem smažila první a poslední den svátku-první večer ty klasické české s česnekem a majoránkou a poslední večer s cibulí a strouhaným sýrem. No, podle toho, jak v Elim mizely, nebudou bramboráky jídlem pouze Chanukovým...Na hraní drejdlu letos opět nedošlo, možná příští rok, ani jeden nejsme vyhoženě "hrací typ" a nepodařilo se nám pozvat kamarády na večerní párty, těch 8 dní je asi málo... :-)


Na příští rok si do plánu tedy můžeme napsat jak párty, hraní drejdlu, tak i smažení koblih a pečení pár druhů cukroví.

Dostali jsme také novou mezuzu, takže jsme ji ještě před začátkem Chanuky připevnili. Tyhle dveře sice nejsou tak šikovné jako ty předchozí, ale mezuza celkem ladí :-)

No a protože taky o víkendu bylo druhé kolo voleb, tak tady je jedna fotka dokumentující, co si Eliho rodina myslí o Front National (lepenovcích). Naštěstí v druhém kole lepenovci nezabodovali. Francouzi jsou sice nasraní, ale ne zase tolik, aby kvůli tomu zvolili tyhle týpky.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire