mercredi 11 mai 2016

Jom ha-acmaut

Jak jsem psala minule, přesně týden po Jom ha-šoa slavíme 5. ijaru Jom ha-acmaut (Den nezávislosti Izraele), ale protože vyhlášení a vybudování Izraele se neobešlo (a stále bohužel neobchází) bez obětí, den před Jom ha-acmaut si připomínáme všechny padlé během Jom ha-zikaron. Tyto dva dny jsou spolu provázané tak, že měl-li by jeden z nich kolidovat se šabatem, přesouvají se oba dva. Takže letos je Jom ha-acmaut přesunutý už na 4.ijar (a Jom ha-zikaron na 3.ijar), tedy od dnešního do zítřejšího večera. Tady ve Štrasburku se chystáme oslavit Jo ha-acmaut komunitní večeří v izraelském stylu, hummus, pita, salát a falafel (na mě padlo to smažení falafelu). Ještě typičtější by byla grilovačka pod širým nebem, jako se to dělá v Izraeli, ale jednak počasí ještě není úplně vypočitatelné a druhak náš komunitní standard jsou vegetariánská jídla (tedy, že pokud máme nějakou společnou večeři, jíme jen vegetariánská jídla, kde nehrozí konflikty ohledně kašrutu).





Státu Izrael přeju k 68. narozeninám vše nejlepší, ať překoná všechny problémy, ať už přicházejí z vnějšku nebo zevnitř (extrémisté palestinští i ve vlastních řadách) a snad se postupně podaří najít společnou řeč s Palestinci a dohodnout řešení, které povede k trvalému míru, amen.


P.S. omlouvám se, ale nestíhám napsat nic delšího ani složitějšího...:-(

UPDATE: takhle vypadal stůl s jídlem v naší synagoze na Jom ha-acmaut, než přišlo spousta dalších lidí a přinesli spoustu dalšího jídla..:-)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire