jeudi 1 décembre 2016

Co, jak a proč v košerné kuchyni-svíčková

Včera u nás večeřeli rodiče mého nastávajícího a protože jsem jim slíbila něco s knedlíkem, došlo po dlouhé době zase na svíčkovou.  Vyrobit košer verzi svíčkové není úplně jednoduché, člověk musí počítat s několika omezeními a je otázka, zda gastronomický purista by výsledný pokrm ještě nazval svíčková... :-)
První zádrhel je míchání mléka a masa-do normální svíčkové patří smetana, tady se musíme obejít bez ní. V dnešní době existuje řada rostliných náhražek-sojová, ovesná, mandlová, kokosová, špaldová...na sóju jsem alergická a dát kokosovou nebo mandlovou "smetanu" do svíčkové si netroufám, takže odzkoušenou mám zatím jen ovesnou a špaldovou (žádná hitparáda, ale funguje to). Důležité je také myslet na to, že knedlíky musíte zadělat vodou, nikoliv mlékem! Chybějící mléko lze ovšem "nahradit" tak, že přidáme o jedno vejce navíc (běžný trik alergiků na mléko). Tady ve Francii je situace ještě komplikovaná tím, že zde neseženeme hrubou mouku a tak používám směs krupice a hladké mouky v poměru 1:1. No, řekněme, že moje knedlíky se těm babiččiným nebo maminčiným nemůžou rovnat...ale pořád to teda můžu svést na tu francouzskou mouku :-)
Dalším problémem je maso, svíčková se nachází přesně v té části krávy, kterou se mimo Izrael nikdo neobtěžuje košerovat, takže je potřeba vzít za vděk nějakou jinou částí, která zaručeně nebude tak jemná a bude ji potřeba déle vařit. Z tohoto důvodu vřele doporučuji použít pomalý hrnec, který zaručí, že maso bude měkké. Že maso nebudeme špikovat je asi celkem zřejmé...
Jinak používám recept od maminky-nastrouhanou zeleninu (mrkev, celer, petržel, čím víc, tím líp) a maso naložíme do vody s octem, solí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením a necháme v lednici odležet 1-3 dny. Pak maso osušíme, opečeme na pánvi a dáme do pomalého hrnce. Na stejné pánvi orestujeme přecezenou zeleninu (všechno opékáme a restujeme na oleji, eventuálně husím sádle, neb vaříme košer!), přidáme do pomalého hrnce, zalijeme lákem, ve kterém bylo maso naložené (nepřehnat, aby omáčka nebyla moc řídká a nemusela se zahušťovat moukou) a hrnec zapneme na low a necháme přes noc vařit (8-10 hodin). Ráno vyndáme maso, propasírujeme nebo rozmixujeme zeleninu (a v tomto bodě můžeme vše šoupnout do lednice a pokračovat večer), omáčku ochutíme (sůl, pepř, ocet, cukr) tak, aby byly chutě opravdu velmi výrazné, protože smetana (i rostlinná) chuť trochu stáhne, chvíli provaříme a pak přidáme na plátky nakrájené maso (já měla včera paleron, nějaký kus hovězího předního, který nejsem schopná v češtině nazvat-kdo víte, podělte se, prosím, v diskuzi), aby se prohřálo, napaříme knedlíky a můžeme ke stolu! A minimálně půl roku se bez svíčkové zase obejdu...



1 commentaire:

  1. Mohla byste misto rostlinne smetany vyzkouset rozmixovane orechy kesu. Nevim, jak to pujde k masu, ale s fazolemi (mohu poslat recept) je to dost dobre. Dokonce bych rekl, ze ty orechy daji jidlu chut typu Stroganoff. Jak ale rikam, s kombinaci s masem nemam zkusenost. :-)

    RépondreSupprimer