dimanche 14 janvier 2018

Z žida gójem snadno a rychle

Titulek je hodně provokativní, ale nelekejte se, nechystám se k žádné dramatické změně, jen chci napsat o tom, jakých podob také může nabývat současný judaismus...

Jak asi víte, Eli je předsedou naší obce a tak ho logicky kontaktují lidé, kteří mají nějaký problém a doufají, že se jim ho prostřednictvím naší obce podaří vyřešit. A tak jsme byli nedávno dotázáni, zda by naše obec mohla vydat potvrzení o židovství.
Jeden starý pán, je mu už přes 80 let, byl za války ukrýván jako dítě u lidí, kteří nešli nacistům na ruku. Nedávno mu někdo poradil, že by mohl od Německa dostat odškodné, a rozhodl se, že o něj požádá. Krom jiného potřebuje i písemné potvrzení o židovství, které může vydat pouze židovská obec. Standardní proces vypadá tak, že pošlete ketubu (svatební smlouvu) vašich rodičů, která slouží jako doklad toho, že jste žid. Jenže v ketubě je vyznačen status ženy-zda je svobodná, rozvedená nebo konvertitka. A tak vrchní rabinát Dolního Porýní (alias náš nový vrchní rabín) zjistil, že jeho matka k židovství konvertovala a žádal, aby dotyčný pán dodal potvrzení o konverzi své matky. Co na tom, že jeho rodiče byli oddáni v přísně ortodoxní synagoze v Paříži (která byl přísně ortodoxní i v časech, kdy konzistoř byla celkem light), co na tom, že jeho dědeček byl vážený ortodoxní rabín, absolvent Hildesheimerova rabínského semináře a těžko by ho někdo mohl podezírat, že nedohlédl, aby jeho nastávající snacha konvertovala, jak se sluší a patří. Co na tom, že dotyčný pán měl po válce bar-micva pod vedením ortodoxního rabína Blocha, autora dodnes používaného siduru a kalendáře a ani jeho nelze podezírat, že by vedl bar-micva chlapce, který není židem podle halachy. Nemá potvrzení o konverzi své matky a tak nedostane potvzení o tom, že je žid (jsem si celkem jistá, že v tom hraje i roli fakt, že se dotyčný pán oženil s nežidovkou a své židovství moc neprožíval, upřímně řečeno, pokud by ten certifikát dodal, nepřekvapilo by mě, kdyby se rabinát pokusil konverzi zpochybnit). Asi si umíte představit, jak takováhle odpověď s dotyčným pánem zamávala...celý život je žid a najenou ne! Naštěstí mu někdo poradil, že existuje i neortodoxní obec, koneckonců státu je jedno, jaká obec potrvzení vydá.
A tak teď jen čekáme, až se naše rabínka vrátí z Izraele, aby v koordinaci s Paříží mohla vydat příslušný doklad.

Zdá se, že se rabi Weill začíná odkopávat, koneckonců podobným způsobem "vyhnal" mnoho rodin z konzistorní synagogy v Toulouse a tamní liberální komunita velmi posílila. Začíná to vypadat, že se ze svého působení v Toulouse nepoučil.

Navíc považuji za naprosto skandální takovým způsobem zpochybňovat něčí židovství a konverze. Myslím si, že celý tenhle systém potřebuje změnu, protože dělá víc škody než užitku. Jenže to vyžaduje odvahu, kterou minimálně francouzský konzistorní rabinát zoufale postrádá. Něco víc k tomuhle tématu někdy příště, potřebuju ještě dočíst jednu knihu a trochu líp si srovnat myšlenky.

1 commentaire:

  1. Trochu mi to připomíná situaci, kdy mojí babičce nechtěli soudruzi přiznat důchod, protože za dobu strávenou v koncentračním táboře jí chyběla odpracovaná léta. Moc ráda čtu Vaše příspěvky a děkuji za ně. Eva

    RépondreSupprimer