dimanche 25 novembre 2018

Židé, čtěte!

A je tu další ze slíbených "inspiračních" záložek v postranním panelu, tentokrát s názvem "Knihy". Jak název napovídá, jedná se o seznam knih týkajících se židovství a Tóry, které mě zaujaly a mohly by se líbit i ostatním. Seznam budu postupně rozšiřovat, kdybych do něj chtěla hned dát všechny knihy, co mi kdy přišly zajímavé, tak se seznamu asi nikdy nedočkáte, protože obvykle mám rozečtené něco, co by se určitě dalo dát na seznam, hned jak to dočtu...Zatím jsem zvolila jednoduché třídění na Tóru a komentáře k ní, praktickou halachu a židovství tak nějak obecně (a knihy "pro zábavu"), možná časem třídění vylepším a zpřehledním.
Drobný problém je, že naprostá většina titulů je v angličtině. Nedá se nic dělat, pokud v dnešní době chcete číst zajímavé knihy o židovství, nezbývá než zvládnout angličtinu nebo ivrit. Český trh je velmi malý (a na to jak je malý je nabídka celkem zajímavá, ale často se týká spíše knih o historii, než moderní židovské filozofie) a ani ve francouzštině to není žádná sláva (a to je trh podstatně větší, ale opět je tu hodně knih o historii, frčí také kabala a něco, co by se asi dalo nazvat "židovskou motivační literaturou", ale knihy moderně ortodoxních autorů jsou vzácné a ani například knihy rabiho Sackse nebyly dosud přeloženy).
A ano, velká část knih, které doporučuji, je napsána moderně ortodoxními autory. Není to proto, že by liberální a konzervativní židé nebyli schopni nic kloudného napsat, ale hlavně proto, že mě i Eliho zajímá halacha a její limity a moderní ortodoxnie je v současnosti tím proudem v židovství, které tyto limity hledá a klade si mnoho otázek o vztahu tradice a moderní společnosti, vztahu mezi židovskými denominacemi...a z jejich hledání by se možná časem mohl zrodit post-denominační judaismus jako hlavní proud židovství (uvidíme za 50 let...snad to není jen moje zbožné přání).

Na otázku proč vlastně číst a stále se vzdělávat snad ani nemusím odpovídat, jak říká Talmud (a my všichni s ním každé ráno během Birkat ha-šachar) "Talmud Tora keneged kulam" (studium Tóry se vyrovná všem micvot, protože k nim vede). A Tóra není jen Pět knih Mojžíšových, a neskončila s Talmudem, se středověkými kodexy, komentáři...k Tóře patří i knihy zabývající se židovskou filozofií a myšlením, historickým vývojem halachy, etikou, protože ty všechny nám přinášejí nové a často překvapivé pohledy na text, který rok za rokem čteme a který je základem života, který žijeme.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire