mardi 25 mai 2021

Poznámka ke knize Růt

 Oba s Elim máme rádi přístup masorti rabína Ješaji Dalsace, který působí v komunitě Dor Vador v Paříži. Proto jsme se dohodli, že spolu leto budeme koukat na jeho kurzy k pěti megilám, které se čtou o svátcích (Ester, Píseň písní, Růt, Pláč a Kazatel). Začali jsme nadějně knihou Ester, ale na Píseň se nedostalo (příští Pesach to jistí)  teď jsme konečně dohnali Růt. Celý výklad tady interpretovat nebudu, kdo umí francouzsky, může si ho poslechnout zde.

Ale zaujal mne jeho výklad k poslední kapitole, kde Boaz vyjednává s druhým vykupitelem o tom, kdo vykoupí od Noemi pole, které zdědila a dostane Růt nádavkem. Vždycky mě překvapovalo, že druhý vykupitel není uvedený jménem a je to jenom "ten a ten". Rabín Dalsace přináší zajímavé vysvětlení, které se váže k faktu, že kniha Růt byla napsána v době po návratu z babylónského zajetí, ačkoliv dějově se odehrává v době soudců a tvoří přechod mezi tímto obdobím a obdobím králů. 

Kniha Růt je v určitém smyslu polemikou proti politice Ezry a Nehemiáše, kteří chtěli "očistit národ" a nutili muže aby zapudili svoj nežidovské manželky. Růt nejen, že není židovka, ona je dokonce moabitka a Tóra výslovně říká, že Moabité nesmí vstoupit do společenství Izraele. Když "ten a ten" zjistí, že by k Noeminu poli dostal navíc moabitku Růt, odmítne. Vždycky jsem to odmítnutí chápala tak, že stejně jako Onan nechce plodit dítě, které by de fakto patřilo do rodu Elimecha, takže by z něj ve výsledku nic moc neměl. Jen na rozdíl od Onana to prostě řekl rovnou a na férovku. Rabín Dalsace ale odmítnutí interpretuje jinak-"ten a ten" se nebojí o dědění kusu pole, ale o svůj čistokrevný rodokmen, který by sňatek s moabitkou mohl těžce poškodit. Co by na to řekli lidi?! Poučení z příběhu je pak jasné-Boaz nekoukal na to, odkud Růt je, ale na její charakter a dobrotu a jejich pravnuk se stal největším izraelským králem a jednou z jeho rodu vzejde Mesiáš. Ten, co se tak strachoval o svůj čistý rodokmen nakonec ztratil i jméno a je z něj jenom "ten a ten".

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire