mercredi 1 février 2023

Tu bi-švatové nápady

 V neděli večer začne malý jednodenní svátek Tu bi-švat (15. švat). Tu bi-švat je pode Talmudu nový rok stromů (jeden ze čtyř nových roků, které Talmud zmiňuje), tedy den od kterého se počítá začátek zemědělského cyklu, který je důležitý pro určování povinných desátků a toho, zda ovoce stromu je nebo není možné jíst (úroda prvních 3 let po zasazení stromu je tzv. orla a nesmí se jíst, čtvrtého roku byla úroda přinesena do Chrámu a teprve v dalších letech mohla být normálně konzumována). 

V dnešní době se v Izraeli tento den sází stromy a obecně je tento svátek využíván k diskuzi o ekologii a široce se rozšířil kabalistický zvyk dělat Tu bi-švatový seder.

My budeme organizovat v synagoze malou dílnu pro děti v neděli odpoledne, nejspíš budou něco malovat a sázet. Tenhle svátek je obecně velmi vhodný na jakékoliv kutění a výtvarné aktivity s dětmi. Na stránce Chinuch.org jsem našla návod na závěsnou dekoraci se sedmi druhy plodin Erec Jisrael. Komu se nechce skládat ten vějíř, může zkusit použít papírový talíř a vystřižené a vybarené plodiny nalepit na něj (takhle to plánuju zkusit se Šmulim).

A protože Šmuli už dorůstá do věku, kdy by se měl začít učit různá požehnání, vyrobila jsem šablonu s kategoriemi požehnání (hamoci, mezonot...) a sadu kartiček s různými potravinami. Myšlenka je taková, že se kartičky nastříhají a pak nalepí do správného políčka. Šablona je k dispozici buď v rozvržení na dva papíry A4, nebo na jeden papír A3. Kartiček je 30 a jsou to základní potraviny, žádné složité směsi. Zatím jsem to nezkoušela, k téhle aktivitě se asi dřív než přístí týden nedostaneme, takže nemůžu zaručit, že se všechny kartičky do příslušného políčka vejdou...ale můžete si je stáhnout, zkusit to a dát mi vědět :-)

Kartičky + šablona (2 x A4)

Samotné kartičky

Šablona A3


A pokud potřebujete nápovědu k řešení, můžete kouknout na stránku Orthodox Union a eventuálně zkusit kvíz na Brachos.org.




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire