mardi 12 avril 2016

O židech a knihách (2.)

Je na čase, abych sem hodila odkaz na méo oblíbeného rabiho Jonathana Sackse. Rabi lord Jonathan Sacks je bývalý vrchní rabín britského Commonweathu (samozřejmě ortodoxní) a poměrně plodný autor. Do čestiny byla bohužel přeložena jen jedna jeho kniha O svobodě a náboženství, kteroui jsem nečetla.
Tematicky se rabi Sacks hodně věnuje problematice úlohy náboženství (s důrazem na židovství, samozřejmě) v moderním světě, vztahu vědy a náboženství, vztahu různých abrahamovských náboženství. Všechny tyto knihy je radost číst, autor před tím, než se stal rabínem, vystudoval filozofii na univerzitě v Cambridge a Oxfordu a má opravdu velký všeobecný přehled (a taky mluví úžasnou britskou angličtinou). Kdo by si od něj něco chtěl přečíst v angličtině (čte se to dobře, píše tak, aby mu porozumnělo co nejvíc lidí), doporučila bych asi jeho poslední knihu Not in God´s Name (Ne v Božím jméně-týká se, nepřekvapivě, náboženského fundamentalismu a nábožensky motivovaného násilí v moderní době a přináší zajímavý pohled na čtení zásadních příběhů Tóry, které mají určující vliv v abrahámovských náboženstvích-židovství, křesťanství a islámu) a pak také jeho knihu o vztahu mezi náboženstvím a vědou Great Partnership, kde se snaží ukázat, že věda s náboženství nejsou v rozporu, protože se zabývají každá jinými otázkami a dávají jiné odpovědi.

Existuje ale jedna oblast jeho psaní, kde s ním dost nesouhlasím a to když se pustil do neortodoxních židovských denominací. Jeho kniha One People? mě většinu času dost nasírala, ale statečně jsem ji celou přečetla. Souhlasím naprosto s Menachemem Kellnerem, že kdyby ortodoxie přestala rajtovat na Maimonidových Třinácti článcích víry, problém mezi ortodoxními a neortodoxními židy by sice úplně nezmizel, ale rozhodně by byl menší a hlavně řešitelnější. Řešení, které rabi Sacks nabízí, tedy že z hlediska ortodoxie jsou neortodoxní židé něco jako děti vychované pohany a tedy "nevědí, co dělají", může fungovat na někoho, kdo opravdu nemá téměř žádné židovské vzdělání, ale pro vzdělaného praktikujícího neortodoxního žida, který ví, proč to či ono dělá nebo nedělá, je to naprosto neakceptovatelné.

Rabi Sacks také na svém webu publikuje každý týden komentář k aktuální paraše (oddílu Tóry, který se ten týden čte) a většinou jsou to moc povedená zamyšlení. Tenhle týden k paraše Mecora.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire