vendredi 8 avril 2016

Pesachové přípravy jsou v plném proudu

Před Pesachem vypukají v židovských domácnostech hotové manévry. Jak jsem už psala,na Pesach je zakázáno jíst, používat a vlastnit cokoliv, co kvasilo, nebo by kvasit mohlo. Tedy takzvaný chamec. Je třeba důkladně vysmýčit místnosti, kde jste kdy snědli byť jen jedinou sušenku, vykošerovat nádobí (nebo přinést z půdy/sklepa/garáže/kumbálu speciální nádobí používané jen o Pesachu), vykošerovat troubu, myčku, ledničku a další kuchyňské spotřebiče a kuchyňskou linku. Dojíst všechno kvašené (a nebo to pak ve vhodný čas "prodat"), co sice není chamec, ale jíst to o Pesachu nebudeme, protože to spadá do kategorie kitnijot (ale "prodat" to nemusíme), vytřídit, co ve spíži je "košer le-pesach" a co je potřeba nakoupit, co všechno musí mít certifikaci košer le-pesach a co je možné použít bez certifikace (třeba zrnkovou kávu). Nezapomenout vyluxovat auto a uklidit svůj pracovní stůl v práci. Není toho málo.
Pro hladký průběh svátku je dobré si udělat předem celkem podrobný plán-kdo kdy co uklidí a vykošeruje, co budeme celý týden jíst (budeme OBA potřebovat každý den oběd do práce!), co a kdy je třeba nakoupit. Pak by se nemělo stát, že ve čtvrtek večer (t.j. den před začátkem Pesachu) budete narychlo uklízet, když v té době už má být uklizeno a má se dělat jen bedikat chamec (hledání chamecu-když jsou v rodině děti, tak obvykle rodiče schovají pár kousků chamecu a pak je večer se svíčkou v ruce s dětmi hledají. Nalezený chamec je pečlivě smeten na lopatku a druhý den dopoledne spálen-v bytech obvykle ožahnut nad svíčkou a spláchnut do záchoda.). Po bedikat chamec slavnostně prohlašujeme, že pokud jsme nějaký chamec v bytě přehlédli, tak jako by neexistoval.
S Elim jsme se dohodli, že až na pár věcí nebudeme košerovat nádobí-dva sety skleněných talířů a dva sety příborů, které jsem do našeho bytu přinesla já, jsem už předem vykošerovala na Pesach a uložila do krabic, v IKEA jsem nakoupila pár nejlevnějších hrnců, plech a pánev (budou sloužit jen jeden týden v roce, tak není důvod kupovat nějakou extra kvalitu), nůž, prkýnka a pár dalších nezbytností. Dohodli jsme se, že vařit budu během Pesachu jen masové a nebo parve (neutrální) pokrmy, pokud bude nějaký pokrm mléčný, bude to jen studená kuchyně (to není žádný problém, protože sýry vyžadují certifikaci košer le-pesach a jestli to náhodou nevíte, košer sýry nejsou nic moc, zvlášť když se jinak po celý rok cpete sýry z normální francouzské produkce). Takže nepotřebuju dvě sady hrnců (mléčné a masové), ale stačí jedna. Stejně tak nebudu z kuchyně vystěhovávat normální nádobí, prostě skřínky zůstanou zavřené a pesachové nádobí naskládám do kovových polic, kde běžně přechovávám chamec. Prostě metoda minimax-minimální úsilí-maximální výsledky.

Tenhle vtípek asi nepotřebuje překlad, snad jen, že Passover znamená Pesach.

Účelem předpesachového úklidu není jen zbavit se "hmatatelného" chamecu, ale při gruntování v bytě si vygruntovat také v sobě. Chamec-tedy kvašené, je symbolem nadutosti a hříchu. Hospodyně, která předpisově vydrhne byt málem až na podezdívku a pak úkosem kouká na ostatní a během Pesachu by nejedla u nikoho jiného, protože podezřívá ostatní, že nevaří a neuklízí tak košer jako ona, ten pesachový vnitřní úklid moc nezvládla.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire