jeudi 7 décembre 2017

Šťourání klackem do vosího hnízda

Fakt si nemyslím, že Trump udělal dobře, když uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a plánuje tam přesunout americkou ambasádu. Což o to, nevidím žádný problém v tom, aby západní Jeruzalém byl hlavním městem Izraele-je to koneckonců logické, je to jeho historické centrum. Problém mám s "jednotný a nedělitelný"-takový podle mě bude, až spolu budou všichni lidé žít v míru a shodě, tedy až dorazí Mesiáš a ten ještě evidentně nedorazil. Takže je potřeba stát nohama na zemi a fungovat v našem nedokonalém světě. A v něm je Jeruzalém vnímán jako hlavní město nejen židy, ale i Palestinci. A máme-li jeden koláč, buď se o něj můžeme podělit, a nebo přetahovat až do úplného zničení nás nebo koláče (ještě existuje varianta, že přijde někdo třetí, koláč nám zabaví a oběma stranám zbydou oči pro pláč).
Jednání o míru a rozdělení území jsou dlouhodobě na bodu mrazu a nevypadá to, že by se na tom v dohledné době něco změnilo. Trump sice ve své řeči uvedl, že USA podporují dvoustátní řešení a že je na zúčastněných stranách dohodnout přesné hranice, ale kdyby místo Jeruzalém používal systematicky "západní Jeruzalém", byť bez upřesnění, kudy povede hranice, bylo by to lepší (když už teda musel nutně něco říkat). I tak si myslím, že by bylo lepší do téhle záležitosti nešťourat. Podle mě je jedním z velkých kamenů úrazu neschopnost Palestinců najít lídra, který by byl schopný o míru jednat a měl dostatečně silnou pozici, aby uhájil před svými lidmi dojednaný kompromis. Podstatou kompromisu totiž je, že ani jedna strana není naprosto spokojená s výsledkem, takže na obou stranách bude potřeba obhájit nepopulární opatření. Zatím mají Palestinci jen spoustu lídrů, kteří zdatně živí nenávist, což je o dost jednodušší. Na izraelské straně ovšem také probíhá vývoj a posiluje extrémní náboženský sionismus, který míchá politiku s náboženstvím a domnívá se, že v rámci umetení cestičky Mesiášovi je třeba osídlit Izrael v původních biblických hranicích, tedy i na Západním břehu Jordánu (co na tom, že Tóra udává několik různých popisů, kudy ta hranice vlastně vede). S vidinou toho, že Mesiáš už je za rohem a dorazí co nevidět, tak aby už to bylo... Dříve byli extrémní náboženští sionisté naprosto oddáni státu, ale od dohod z Oslo a pak ještě víc od stažení Izraele z Pásma Gazy se jejich víra, že co stát dělá, dobře dělá, začala drolit a je velmi pravděpodobné, že v případě dělení území budou jednat na vlastní pěst. Osadníky z Gazy ještě armáda zvládla (doslova) vynést, ale z oblastí Západního břehu Jordánu? A zvlášť když nezanedbatelnou část branců izraelské armády tvoří náboženští sionisté (ne všichni náboženští sionisté a ne všichni osadníci jsou ovšem extremisté, pozor na to).
Řešení? Pro začátek by si každá ze stran měla začít zametat před vlastním prahem-Palestinci hledat schopného lídra, který je zvládne sjednotit a nadchnout pro myšlenku vlastního státu, který bude žít v MÍRU se svým izraelským-židovským sousedem a sdílet s ním Jeruzalém (hledání jehly v kupce sena se mi zdá snazší a vyhlásit jakýkoliv stát Palestina, bez toho, že by skutečně chtěl žít v míru s Izraelem je na nic-Izrael bude bránit vlastní bezpečnost a existenci, obsadí opět strategická území a budeme zas tam, kde jsme byli, "jen" bude o tisíce mrtvých víc). Izrael by měl krotit své extremistické náboženské sionisty, protože z židovské historie je známo, že dosud jakékoliv nedočkavé vyhlížení Mesiáše vedlo k tomu, že se nějaký falešný objevil a pak to skočilo strašnou katastrofou. A VŠECHNY ostatní státy by k tomu měly přispět tím, že do tohohle vosího hnízda přestanou šťourat klackem. Obávám se, že v tuhle chvíli i takové předběžné řešení zní jako čirá utopie. Ach jo...

P.S. problém je o to složitější, že Trump tímto prohlášením potěšil své evangelikální voliče a je známo, že evangelikální křesťané pro změnu vyhlíží druhý příchod Ježíše a k tomu potřebují, aby se všichni židé vrátili do Erec Jisrael. A aby toho nebylo málo, i v islámu existují učení o "konci dní" a je dost pravděpodobné, že i to funguje jako ideologické podhoubí (nejsem ovšem expert na islám, tuhle informaci mám z přednášky Jacoba Rogozinského). Ne, skutečně to nevypadá, že by nějaké řešení bylo na obzoru.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire