samedi 9 juin 2018

Co pečeme na Roš hašana

Asi jste si všimli, že nestíhám psát. Nestíhám psát, protože máme v práci strašný fofr a po večerech už nemám sílu. Ve Francii byly v květnu 4 sváteční dny (1.5., 8.5., 10.5. a 21.5. a navíc ještě dvoutýdenní školní prázdiny), takže si všichni brali dovolené a prodloužené víkendy a dělat jakýkoliv byznys bylo téměř nemožné. A v druhé půlce června zase lidé pomalu začínají mizet na dovolenou. Takže v prvních dvou červnových týdnech jsou organizovány salóny, obchodní setkání a vůbec všechno a člověk by potřeboval alespoň jeden klon, aby mohl být všude, kde by být měl.

Ja titulek napovídá, dám vám sem malou ochutnávku toho, co chystáme po hudební stránce na Roš hašana. Izák našel spoustu krácných melodií a na mě a na našem chazanovi teď je, abychom se je naučili...

Nejdříve tady máme část z třetího požehnání Amidy-z Keduši (Keduša se čte nahlas pouze v přítomnosti minjanu). Tady je Mimkomcha, část z Keduši, zpívaná na úžasnou melodii, kterou budu zpívat během šacharitu na Roš hašana. Varhany budou nahrazeny klavírem.
Pak jsme se také rozhodli zařadit dva piyutim. Piyut je liturgická báseň a různé piyutim jsou vkládány do liturgie při různých příležitostech. Tyto dva piyutim jsou vložené také do Keduši.
První piyut-Ata hu- budeme zpívat na chasidskou melodii, ovšem bez toho akordeonu.
Druhý piyut-Adirej Ajuma- je takový víc majestátný a navíc vyžaduje, aby přítomní chazanovi odpovídali.

Tak si užijte poslech a doufám, že v dohledné době zas budu moct napsat něco delšího a zajímavějšího.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire