dimanche 9 septembre 2018

Avi: Parašat Nicavim (Devarim 29:9 -30:20)

Dnešní parašat Nicavim z V. Knihy Mojžíšovy začíná slovy : „Atem nicavim hajom kulchem lifnej Adonaj Elohejchem“ = „Vy všichni dnes stojíte před tváří Hospodina, svého Boha“. Je to taková zvláštní chvíle. Mojžíš se loučí se svým národem a chce jim toho tolik říci. Oni stojí na startu a on v cíli. Oni zanedlouho vkročí do země zaslíbené, ale už bez něj.
Dnes budu víc používat sportovní terminologii, když nás tu čekají sportovní hry Hakoach- byl jsem k tomu taktně vyzván. Takže : trenér nároďáku Mojžíš stojí před svým týmem, lidem Izraele, který má natrénováno, je připraven. A oni stojí před ním a jsou připraveni, připraveni naslouchat, učit se a předávat učení o všech zákonech svaté Tóry. Ostatně, to všechno není pro nikoho z nich, ani pro nikoho z nás, žádný Mount Everest, jak čteme (Devarim 30, 12 + 14) : „není v nebesích… to slovo je ti velmi blízko, ve tvých ústech je a ve tvém srdci, abys je vykonával.“ Jejich předkové, kteří vyšli z Egypta, tak jako oni připraveni nebyli. Zůstali na poušti, protože se nedokázali vyrovnat se svým úkolem. Ovládal je starý strach a neměli dost sebedůvěry. Snad je to pochopitelné, protože něco zažili a tížilo je to. Ti Izraelci, co stojí před Mojžíšem, už jsou jiní. Jsou připravení postavit se nové výzvě čelem. Mají pocit, že to mají ve svých rukou. Jsou schopní zachovávat Boží zákony a sloužit mu z celého srdce a z celé své duše. Panuje atmosféra plná vzrušení a splnitelných nadějí.
„Připraveni“ (muchanim)- tak překlad slova nicavim navrhuje Rambam. Ale existuje ještě jiná interpretace tohoto slova. Onkelos to chápe jinak – jako atum kajamim. Vůbec nevidí národ Izraele jako sebejistý, směle hledící do budoucna, ale jako ty sirotky, kteří přetrvali, zbyli, přežili, ale jsou pokryti stínem. Je to tedy úplně jiný přístup, ale stejně důležitý. Je řeč o pokolení zachráněných na poušti : zažili zázraky, ale také zhřešili, nesli trest, byli svědky smrti... Jsou pohrouženi do bolesti a deprese. Stanuli před Mojžíšem s těžkým srdcem, ale necouvli. Přišli, aby uzavřeli další smlouvu s Bohem. Onkelos v podstatě popisuje psychický stav Izraelců: žádní silní jedinci, ale citliví lidé, kteří prožívají bolest, samotu, smutek a neustále žijí minulostí.
Raši navazuje na Onkelův přístup a připomíná proslulý midraš, který reaguje na první verš naší paraši: Protože lid Izraele vyslechl množství předchozích prokletí, zarmoutili se a řekli: „Kdo by obstál?“ A Mojžíš je začal uklidňovat: „Stojíte tu dnes, i když jste už tolikrát Pána Boha rozhněvali – On vám vždycky pomohl a způsobil, že tu znovu před Ním můžete stát!“ Mojžíš tu chce podepřít svůj lid a posiluje je slovy: atem nicavim = stojíte tu přece, přes to všechno - nadále existujete!
Vidíme tu dva přístupy k interpretaci slova nicavim: Jeden se vztahuje k budoucnosti, má dodat odvahu a jistotu na další cestu, druhý spočívá v minulosti a utrpení na poušti. Můžeme se zkusit poměřit oběma přístupy právě teď, před takovými svátky, jako je Roš Hašana a Jom Kipur. Život je komplikovaný, každý z nás se někdy nachází v těžké situaci, proto asi budou pocity smíšené. Někdy se cítíme výborně, vítr nám duje do plachet a jsme připraveni na všechny výzvy a novou smlouvu s Bohem. Jindy jsme sklíčení, ochromeni strachem, dobře si uvědomujeme svoje nedostatky i útoky z vnějšku. V takové chvíli jsme rádi, že ještě vůbec stojíme, že přetrváváme.
Vždycky, když nás trápí podobné pochybnosti, je dobré si připomenout slova Mojžíše, toho našeho trenéra a učitele: Právě dnes tu stojíme všichni před naším Pánem Bohem. Bez ohledu na to, jestli stojíme plni sil, v tretrách a s vítězným pocitem dravce přešlapujeme nedočkavě na startu, anebo sotva „přetrváváme“, stojíme tu všichni společně před naším Bohem. Máme možnost shodit svá tréninková závaží, nejenom přetrvávat. Máte tu s sebou Tóru - Boží slovo, které není nikde daleko, je součástí naší výbavy. Můžeme Pánu Bohu předložit svoje trápení a najít způsob, jak dosáhnout porozumění s Bohem, abychom obstáli v každém dalším zápolení. „Atem nicavim...“ Stojíme připraveni na startu, i když jsme lidé zranitelní a chybující. Atem nicavim!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire