lundi 22 mai 2017

Jom Jerušalajim

Jom Jerušalajim připadá na 28.ijar (letos od úterý 22.5. večer do 23.5. večer)  a oslavuje sjednocení Jeruzaléma pod izraelskou správou během šestidenní války v roce 1967. Židé tak po letech zase získali přístup k Západní zdi (Zdi nářků). Jom Jerušalajim je státní svátek a je velmi významný pro náboženské sionisty a provází ho tak jisté kontroverze, jako třeba pochod s vlajkami muslimskou čtvrtí Starého města, provázený vandalskými útoky ze strany židů.
Letos vyvolalo jistou vlnu nevole zjištění, že rabi Sacks, který tak často píše o toleranci a problému nábožensky motivovaného násilí, se chystá zůčastnit akce organizované hnutím Mizrachi Olami, zejména setkání a tanec s vojáky IDF v Hebronu (kde nějakých 3000 vojáků hlídá pár set hard-core osadníků-toho typu osadníků, který je sice terčem útoků, ale sám také útočí, Hebron skutečně není místem, kde by se dala oslavovat tolerance a porozumění a nějaký posun k mírovému procesu).
Abychom si rozuměli-Jeruzalém je pro mne svaté město a srdce židovství a obracím se k němu, když se modlím. A nebude se mi zamlouvat jakákoliv dohoda o dvoustátním řešení, která nebude zahrnovat izraelskou suverenitu nad židovskou čtvrtí Starého města, Západní zdí a podíl Izraele na správě Chrámové hory (spoluúčast, z vyjmenovaného vyplývá, že je potřeba, aby to bylo skutečně mírové řešení dvou států schopných civilizovaného chování, ne dvou na život a na smrt znepřátelených států oddělených betonem a ostnatým drátem). Ale nejsem fanouškem jednostátního řešení, které prosazují náboženští sionisté a nejsem fanouškem hloupých provokací, které k mírovému řešení nepřispějí ani omylem. A jsem vážně zvědavá, s jakým "dealem" vyrukuje Donald Trump, protože v současné situaci to na žádný průlom patové situace nevypadá...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire