dimanche 11 mars 2018

Prodáváte chamec?

Během svátku Pesach je zakázáno konzumovat, vlastnit nebo profitovat z chamecu-tedy něčeho, co vzniklo, když pšenice, špalda, ječmen, žito nebo oves přišly do kontaktu s vodou po dobu delší než 18 minut. Všechno, co obsahuje chamec musí před začátkem svátku (dokonce s několikahodinovým předstihem-například letos začíná tady ve Štrasburku Pesach v pátek 30. března v 19:42, nicméně limit pro konzumaci je 10:55 a pro profitování z chamecu 12:15).
To s sebou samozřejmě přináší spoustu problémů, pokud je člověk obchodník-jen s velkými ztrátami se může zbavit veškerého zboží, které obsahuje chamec. A tak vznikla možnost prodat chamec někomu, kdo není žid a po skončení svátku od něj zase zboží koupit. Problém je, že na jednu stranu prodej musí být skutečný, aby chamec změnil majitele (nikoliv nutně místo), ale obchodník počítá s tím, že zboží bude zase po Pesachu jeho. Je to skutečně kráčení po tenkém ledě, ale pro ty, koho chamec živí po celý rok, je to jediná možnost. Jenže možnosti prodat chamec se chytily i široké masy a nejen obchodníci a tak chamec, který se před Pesachem nesní, putuje do nějaké bedny, nebo uzavíratelné skříně, je "prodán" (Chabad například nabízí prodej chamecu on-line) a po svátku můžete v klidu otevřít skřín a dát si skleničku whisky, kterou jste "prodali". Na jednu stranu to člověku neskutečně zjednodušuje život a na druhou stranu to podkopává podstatu svátku. My jsme až do loňska chamec prodávali (hlavně tedy otevřené piksly koření a ovocné čaje a rozpitou lahev whisky) ale letos jsme se rozhodli (po přečtení plamenného článku Ješaji Dalsace proti prodeji chamecu), že prodávat nebudeme. Takže už někdy od začátku ledna obcházím kuchyní a věta "to se musí do Pesachu dojíst" je můj refrén. Whisky a pivo jsme odnesli kamarádovi, načaté piksly s kořením čeká čistka a ovocné čaje buď stihnu dopít, nebo je také někomu darujeme. Když už, tak už!
A co vy, prodáváte chamec?

P.S. u ovocných čajů (t.j. směsí) a koření (mletého a kořenících směsí) je problém, že nevíme, co se do něj během výroby mohlo přimíchat, u mletých koření jsou to často různé látky, které brání hrudkování a čajové směsi jsou taktéž velká neznámá. Čisté čajové lístky a káva jsou ok.

P.S.2 I část ortodoxních židů neuznává validitu prodeje chamecu, byť je pravda, že v dnešní době je to spíš minoritní názor. Ale to se může zase během několika let nebo desetiletí změnit...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire