dimanche 1 juillet 2018

Ani liberální židovství neuznává všechny konverze

Nápad na tento blog přišel při čtení pravidelného newsletteru EUPJ, kde je článek evropské rabínské asociace (European rabbinical assembly ERA, přidružené organizace EUPJ), který varuje před konverzemi prováděnými neautorizovanými bejt diny. Možná to naše ortodoxní (konzervativní) souvěrce překvapí, ale ani liberální židé automaticky neuznají jakoukoliv konverzi provedenou kýmkoliv.
Problém se v Evropě objevil před pár lety, kdy se začali objevovat rabíni ordinovaní rabínským seminářem Aleph. Ten je spojen z židovským hnutím (denominací?) Renewal, založeným rabínem Shechter-Shalomim. Tento rabínký seminář nabízí on-line studium, tedy přes internet. A je tedy otázkou, jaká je kvalita jeho absolventů. Každopádně jejich smicha (rabínská ordinace) není uznávána rabínskou asociací ERA. Podle mých infomací působí několik absolventů tohoto semináře v Německu a minimálně jeden ve Francii, netuším, jak jsou na tom další země. Tito rabíni také provádí konverze, které následně nejsou uznány EUPJ a nejsou uznány státem Izrael (nedávají právo udělat aliju-přistěhovat se do Izraele, narozdíl od konverzí provedených EUPJ, které státem Izrael uznány jsou, nikoliv ovšem vrchním izraelským rabinátem, ale to je zas jiný příběh).
ERA před těmito konverzemi varuje, už proto, že mnozí kandidáti si nejsou vědomi toho, že následně jejich konverze nebude uznána, a v dobré víře absolvují konverzi, která jim nepřinese to, co hledají.. Dále proto, že kvalita vzdělání budoucího konvertity může být dost sporná a také proto, že tyto bejt-diny provádějí i konverze osob, které nejsou integrovány v žádné komunitě, a stačí jim třeba i jen kurzy přes internet. Jenže žid bez komunity je jako ryba bez vody a pro konvertity to platí dvojnásob, protože komunita v tomto ohledu supluje židovskou rodinu, kterou nemáme. Tady je seznam komunit, které jsou členu EUPJ a které tedy spadají pod jurisdikci EUPJ bejt-dinů. Za ČR jsou zastoupeny Bejt Simcha a ŽLU. I v případě, že po konverzi chcete být členem děčínské nebo liberecké obce (nevím, zda ještě nějaké další obce, které jsou členy FŽO uznávají liberální konverze), vaši konverzi povede jedna z těchto dvou obcí. Pokud jste snad konvertovali před neautorizovaným bejt-dinem, je třeba kontaktovat obec, která je členem EUPJ a jejím prostřednictvím zjistit, jakým způsobem může být vaše konverze validována.

Malá poznámka na závěr. Uznávání a neuznávání konverzí je vždycky demonstrací moci, stačí se podívat do Izraele, jak se chová vrchní rabinát. V židovství je vždycky každá komunita autonomní jednotkou a není povinna být součástí EUPJ, FŽO nebo jakékoliv další organizace. Na druhou stranu tyto organizace zaručují určitý standard a reputaci. Je vždycky důležité porovnat, co člensví v určité organizaci přinese a jaké ústupky ze své autonomie musí obec udělat. Požadavek ERA je rozumný a myslím si, že je v zájmu jednotlivých komunit se jím řídit.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire