mercredi 13 novembre 2019

Francouzské židovství se začíná hýbat

Francouzské židovství se začíná hýbat a nemyslím tím stěhování do Izraele ani z Paříže do jiných francouzských měst (zejména Štrasburku). V posledních letech se začíná progresivní (všech denominací) židovství hlásit víc a víc o slovo a reakcí je čím dál větší odpor a uzavírání se do sebe konzistorních a charedi komunit. Zkusím vám to přiblížit na událostech posledních dvou týdnů.
Spousta francouzských židů sleduje na facebooku stránku Torah Box, krom jiného dělají více či méně vtipná videa na téma různých micvot a také každý den postují halachickou otázku dne. Za stránkou jsou frankofonní charedim, z větší části žijící v Izraeli. Jak to u podobných projektů často bývá, pracují se zkratkou a často to vypadá, že jediný "autentický" (poku něco takového vůbec existuje) judaismus je ten jejich. A zhruba před dvěma týdny vyrobili post, který říkal, že je zakázáno počítat liberální židy do minjanu a odpovídat amen, pokud recitují kadiš. Odvolávali se při tom na halachické dílo Piskej tešuvot rava Simchy Rabinovitze. Na internetu se strhla velká mela, Torah Box post stáhl, kromě nakvašených liberálů se ozval i Nissim Sultan, konzistorní rabín z Grenoblu, původem lubavič, nebo třeba rav Dynovitz (o kterém si jinak také myslím svoje). Je jasné, že třeba lubaviči s jejich zaměřením na kiruv s něčím takovým také nemohou souhlasit. Konsistoř žádné oficiální prohlášení nevydala. Prostě mrtvý brouk. Rabi Sultan byl pozvaný i do studia Akademu (Akadem je skvělý web s videi na nejrůznější témata, jsou tam videa z konferencí, komentáře k paraše, rozhovory...kdo vládne francouzštinou, neměl by tenhle web přehlédnout). Rabi Sultan uvedl na pravou míru jejich halachické tvrzení (Piskej tešuvot toto uvádí v poznáámce pod čarou) a označil celou debatu za hysterickou a chystá se v příštích měsících účastnit debat s liberálními rabíny právě na Akademu. Člověk by mohl zajásat, že i konsistoř je schopná debaty, nicméně, rabi Sultan se těchto akcí účastní nikoliv jako reprezentant konsistoře, ale jako soukromá osoba, je rabínem v Grenoblu, tedy v malé, nevýznamné komunitě stranou dění a i tak už ho z Paříže klepli přes prsty, když byl příliš "moderní'.
Minulý víkend se pak staly dvě věci-vyšla kniha La Torah pour les Nuls (série For Dummies), kterou napsala Pauline Bebe, první francouzská žena-rabínka a okamžitě jsme se na facebooku mohli dočíst, že jako liberální rabinka prostě nemůže napsat objektivní knihu, aniž by tuto knihu ještě kdokoliv četl. To zvedlo ze židle Eliho natolik, že se neudržel a komentoval...
A také se o víkendu konalo Konference o židovství pořádaná konsistorní komunitou v Bordeaux (opět-malá provinční komunita), kde se diskutovalo o budoucnosti konsistorního židovství a modené ortodoxii-problému účasti inkluze žen a homosexuálů do komunitního života. Účastníci byli převážně z moderně ortodoxních kruhů a mnoho z pozvaných, kteří tento světonázor nesdílí, odřeklo účast. Neodřekl ovšem prezident Centrální konsistoře, ze kterého po dotazu, proč se v konsistoř nepodívá trochu, jak se to dělá v Izraeli nebo v USA, vypadl neskutečný monolog o tom, že francouzské židovství se nemá co učit od těchto komunit, konsistoř žádné problémy nemá a moderní ortodoxie není halachická. My tam nebyli, ale záznamy z konference kolují po internetu.
Myslím, že se liberální židovství se ve Francii cítí čím dál silnější (i když je to pořád minoritní směr), v konsistoři se objevuje část lidí, kteří by se nejlépe dali popsat jako moderně-ortodoxní, kteří nenacházejí jakoukoliv možnost v rámci konsistoře cokoliv změnit a jejich naštvanost postupně roste. Až se ze studií v USA vrátí Emil Ackermann a jeho žena (oba studují na Open orthodox semináři na rabíny) a založí vlastní moderně-ortodoxní komunitu, nastane výbuch. A erupcí nesnášenlivých monologů bude víc než by bylo snesitelné...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire