mercredi 6 novembre 2019

O sdružování

Francie je nejen zemí vína a sýra, ale také sdružení a spolků a také zkratek. A francouzské židovské komunity jsou příliš francouzské na to, aby se jim spolčování vyhnulo.
Základním "spolkem" je Konsistoř založená Napoleonem, aby měl nějakého partnera pro diskusi ohledně uspořádání vztahu církví a státu. Protože, jak známo, kde jsou dva židé, tam jsou tři názory a Napoleon chtěl jednoznačné odpovědi na své otázky. Konsistoř oficiálně zastřešuje všechny židy ve Francii, ale v reálu to už dávno není pravda-liberální, konzervativní, větší část lubavičských a dalších charedi židovských obcí jsou mimo Konzistoř a nesmíme zapomenout ani na většinu zcela sekulárních židů, ani ty Konsistoř nereprezentuje. Podle posledních odhadů žije ve Francii nějakého půl milionu židů a z toho jen nějakých 120 000 alespoň jednou ročně vezme za kliku nějaké, jakékoliv, synagogy. Nic extra.
Liberální francouzské židovské obce mají také potřebu se sdružovat. Skoro bych řekla, že až moc. A tak existuje Fédération du judaïsme libéral francophone (FJL), tedy federace frankofonních liberálních komunit (zahrnuje i Ženevu a Brusel). V roce 2016 k tomu vzniklo ještě Assemblée du Judaïsme Libéral (AJL), které sdružuje pouze francouzské liberální obce, ale de fakto jen ty pařížské, s výjimkou Štrasburku tam další provinční obce zastoupeny nejsou. Díky federaci máme ultraliberální mahzory na Roš hašana a Jom kipur, u kterých každoročně kroutíme hlavou, proč rabi Garai (který je jinak moc fajn) měl potřebu totálně rozvrtat liturgii. Jenže koupit 150 nových mahzorů jen tak neprojde, protože je přeco používáme "jen jednou za rok". Co se AJL týče, při zakládání měli spoustu smělých plánů a vizí, jak podpořit provinční obce, ale nějak z toho nic nebylo.
Letos se začátkem roku dohodly dvě největší pařížské komunity ULIF (L'Union Libérale Israélite de France-Copernic) a MJLF (Mouvement Juif Libéral de France), které spolu roky nemluvily, protože MJLF vznikla odštěpením od ULIF, že by se mohly zase sloučit a tak vznikl JEM (Judaisme en Mouvement-židovství v pohybu, s tím pohybem je to teď asi v módě, když je prezidentem Macron s jeho Rěpubliaue en marche). JEM ovšem nechce být jen fúzí dvou největších komunit (dohromady mají přes 2000 rodin, což z nich dělá i jednu z největších evropských židovských komunit), ale chtěl by sdružovat i další progresivní komunity-nejen liberální, ale i konzervativní a (až jednou vznikne) třeba i moderně ortodoxní. V tomto směru se zatím nic moc nedějě, progresivní komunity, včetně té naší, zaujaly vyčkávací pozici a nejdřív chtějí vidět, co se z toho vyvrbí. JEM má početní sílu na to, aby vytvořil protiváhu ke Konzistoři, ale je potřeba, aby to celé nevyšumělo, jako vyšumělo AJL. Uvidíme.

S Elim často debatujeme o tom, zda se rozvoj liberálního židovství ve Francii vzal za správný konec. Pauline Bébé, rabínka jedné z nejlibrálnějších francouzských komunit prosadila, že francouzští studenti Leo Baeck College mohou absolvovat první dva roky svých rabínských studií ve Francii a nyní se snaží vytvořit přímo možnost záskat celé rabínské vzdělání ve Francii. Ale rabíni, kteří brzy dostanou své diplomy jsou všichni formováni velmi liberálně (většinou pochází z její vlastní komunity) a není vůbec jisté, jak moc to bude fungovat v jiných komunitách, jako je třeba ta naše. Navíc jsou to většinou lidé, kteří už mají za sebou první kariéru a z nabídky pracovat na půl úvazku ve Štrasburku (protože víc jim aktuálně nemůžeme nabídnout) si fakt na zadek nesednou (o zabezpečení rodiny ani nemluvě). Liberální židovství ve Francii vstupuje do fáze změn, ale jen čas ukáže, co z toho reálně bude.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire