vendredi 6 novembre 2020

Krátký komentář unaveného rodiče-Vajera

 Paraša Vajera je opět rodičovsky velmi nabitá a obsahuje pasáže, které čteme každý rok na Roš hašana-narození Izáka spojené s vyhnáním Hagar a Jišmaela a obětování Izáka. Když jsem letos četla oboje, tak mě napadlo, že Abraham vlastně obětoval oba své syny. Jišmaela, na Sářinu žádost a s přitakáním Nejvyššího, vyhnal, Izáka na poslední chvíli zachránil anděl a beran. Mrzí mě, že neznám všechny komentáře, protože určitě nejsem sama, kdo tam takovou paralelu vidí, třeba se jednou zase k hlubšímu studiu dostanu.

Často komentátoři vznášejí otázku, proč Abraham, který neváhal smlouvat v případě Sodomy o každého spravedlivého, neřekne ani popel, když se jedná o jeho vlastního syna. Ale podívejme se zpátky na vyhnání Jišmaele. Sára po Abrahamovi chce, aby Hagar a Jišmaela vyhnal, aby Jišmael nedědil spolu s Izákem. Abrahámovi se do toho moc nechce, dokud se do toho nevloží Hospodin. Pak hned ráno naloží Hagar vodu a chleba a pošle je pryč. Nejvyšší ho jen vágně ujistí, že i z Jišmaela bude velký národ. Když mu pak přikáže obětovat Izáka, Abraham také nelení a hned ráno se chystá na cestu. 

Rabi Sacks říká, že velkou lekcí Akedat Jicchak je pochopení, že rodiče nevlastní své děti. Děti nejsou jejich majetkem. A nemohou je tedy ani obětovat. Abraham jako by potřeboval dvě lekce k tomu, aby to pochopil. Když neváhal obětovat Jišmaela myšlence, že Izák bude jeho jediným dědicem, zpochybnil Nejvyšší celé dědictví požadavkem, aby Izáka obětoval.

Je samozřejmě strašně jednoduché kritizovat Abrahama, že proti těmto požadavkům neprotestoval, ale je potřeba mít na paměti, že všude okolo něj bylo naprosto přirozené, že otec měl absolutní moc nad svými dětmi (a manželkou/kami) a obětovat svého prvorozeného bylo výrazem nejvyšší oddannosti. A Abrahamovi musíme počítat k cti, že anděla, který na něj zavolal, uslyšel a poslechl. Dokázat uslyšet hlas Boží, zastavit se, poslouchat co říká, když zrovna děláme něco, o čem si myslíme, že musí být uděláno, že to je to, co po nás Bůh chce, to nám dodneška moc nejde.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire