lundi 2 novembre 2020

K aktuální situaci ve Francii

Myslím, že by bylo dobré napsat pár řádek k aktuální situaci ve Francii a co Francií hýbe.
Dneska se děti vrací po dvoutýdenních prázdninách do škol. Hned na začátku prázdnin byl zavražděn Samuel Paty, učitel s aprobací dějepis-zeměpis, který v rámci diskuse o svobodě slova ukázal svým žáků, karikatury Mohameda otištěné v Charlie Hebdo (a je dobré podotknout, že předem upozornil, že ten, pro koho je pohled na tyto karikatury nepřijatelný, může na chvíli jít na chodbu a pak se zase vrátit). Přesto rodič jedné z žákyň začal přes internet šířit  svoji, samozřejmě náležitě přibarvenou, verzi událostí a vyzývat k pomstě. Jak to dopadlo, víme. Dotyčný otec, stejně jako další spolupachatelé (včetně dvou studentů, kteří za úplatu ukázali pachateli učitele) jsou ve vazbě, pachatel byl zastřelen po činu. Událost zvedla Francouze ze židlí a kromě jiného se diskutovalo, jakým způsobem bude tato událost dnes (po návratu dětí do škol) prezentována dětem a studentům. Původní návrh, že žáci se začnou učit až v 10 hodin, aby měli učitelé čas prodiskutovat všechno ve sborovně, neprošel, ale i tak je všude povinná minuta ticha a bude jim čten úryvek z dopisu Jeana Jaurese, který napsal v roce 1888 učitelům a který pojednává právě o výchově k hodnotám jako je svobodné myšlení, svoboda slova a morálka.
Krátce po dalším atentátu, tentokrát v kostele v Nice jsem četla článek dopisovatelky Seznamu, která tam napsala, že prezident Macron "neopatrně prohlásil, že Francie bude bránit svobodu vyjádření a publikovat i nadále karikatury Mohameda". Jak jako, že NEOPATRNĚ PROHLÁSIL?! Dokud bude Francie Francií a v mottu bude mít Liberté-Égalité-Fraternité, tak se tady budou tisknout karikatury, které se nebudou všem zamlouvat (to je tak nějak z principu povaha karikatury), bude se učit o svobodě slova a svoboda slova i obrazu se bude hájit. 
Francouzským politikům a to i těm středovým (a z části i levicovým) už dochází trpělivost s islamofašismem (to je teď oficální termín)-tedy politikou netolerance maskovanou za náboženství.
Po obou událostech hned přišlo vyjádření CFCM (rady francouzských muslimů, asi největší mulimské organizace v Francii, je ovšem třeba mít na paměti, že stejně jako my židé, nemají muslimové žádného papeže ani jednotnou zastřešující organizaci), která útoky důrazně odsoudila, řekla, aby muslimové přestali konečně ty karikatury řešit, protože vůbec nic, natož nějaký obrázek, nemůže ospravedlnit vraždu. Macron měl také projev, ve kterém předestřel hlavní body boje proti islamofašismu a podle reakce Erdogana a spol. zjevně uhodil hřebík na hlavičku. Jeho cílem je minimalizovat vliv zahraničí, zejména zahraničních kazatelů a peněz, které přicházejí kdo ví odkud, na francouzské muslimy a vytvořit "francouzský islám"-imámy vzdělané přímo ve Francii, důraz na kompatibilitu s francouzskými hodnotami. Mě osobně teda spíš šokovalo, že tady dosud žádná škola vzdělávající imámy neexistuje...
Je otázka, jaké důsledky bude mít útok v Nice, kde zaútočil člověk, který předtím prošel táborem na ostrově Lampedusa a není úplně jasné, jak se sem dostal, ale zato je evidentní, že přijel přímo s cílem vraždit. Tentokrát ho chytli živého (byť teda těžce postřeleného), tak doufám, že proces osvětlí kdo a proč ho poslal. Zatím zavřeli pár mešit a organizací, které navenek bojují proti islamofobii, ale maskují tím úplně jinou agendu.
Každopádně, být teď obyčený muslim ve Francii, který jako my praktikuje svoje náboženství doma, chodí do práce, platí daně, posílá děti do školy a ve Francii je spokojený, musí být teď dost těžké. 

Co se koronaviru týče, máme lockdown a zejména obchodníci jsou hodně nenadšení (chápu, Vánoce se blíží a ten lockdown může a nejspíš bude trvat déle, než původně ohlášené 4 týdny). Obchody, které neprodávají zboží základní spotřeby (potraviny a drogerie) jsou zavřené. Po jejich protestech, že hypermarkety takové zboží prodávají, zakázal premiér hypermarketům takové zboží prodávat s tím, že otevřít malé obchody je naprosto proti myšlence lockdownu (minimálně knihkupectví ale mohou vydávat objednávky). Úplně s ním souhlasím. Ale chtěla bych tím ukázat, že v Evropě lidé remcají všude a všude více méně stejně (témata jsou stejná). Určitě se liší množství lidí, které remcá, určitě na to má vliv (ne)kvalita vládní komunikace (ačkoliv tady vláda komunikuje vcelku dobře, rozhodně lépe než v ČR), ale schopnost lidí přijmout tvrdá opatření za svá, opravdu porozumět proč jsou opatření nutná a tím pádem je pečlivě aplikovat, je asi všude stejná.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire