jeudi 11 février 2021

Je to micva, být ekolo? (5.)

 Svůj poslední článek na tohle téma jsem napsala skoro před rokem, tak si zase můžu dovolit malé ohlédnutí. 

Nejsme bezodpadová domácnost a ani v dohledné době nebudeme. Naše minimalizování ekologické stopy naráží na praktické problémy, které v tuhle chvíli nemají řešení, zejména nedostatek času. Ekologie mě sice zajímá, ale není to moje hlavní hobby-nechci ekologickými alternativami zabít to málo volného času, který mám. Takže je to neustálé balancování mezi tím, co bych chtěla a co reálně, jako pracující matka, zvládnu. 

A to mě dovedlo k přehodnocení titulku článku a ekologii obecně. Být ekolo je v současné době, kdy už vidíme první důsledky globálního oteplování  nezřízeného konzumu kolem sebe, micva asi tak jako je micva dodržovat dopravní předpisy. Prostě nutnost. Dina de-malchuta dina, zákon země je zákon, až na to, že v případě ekologie je to Země a přírodní zákony. Takže nemá smysl se ptát zda a proč, ale jak. A to je v současné době ten největší oříšek-pokud ekologické chování, omezení odpadů nebudou dostupné všem, nebo alespoň většině, bez většího úsilí a bez pocitu, že se máme hůř, nikam se nehneme. Dobrý pocit vyváží malé nepohodlí, ale nepřeváží výrazné nepohodlí nebo velkou ztrátu volného času. A všichni se chceme mít lépe a když ne my, tak alepoň naše děti. 

Můžeme apelovat na nutnost omezit konzum, hledat štěstí jinde než v materiálních věcech a samozřejmě budeme mít pravdu. Nákupy oblečení a elektroniky a  létání na dovolené na druhý konec světa, abychom ostatním ukázali. Tohle je věc módy a když bude v módě chodit pěšky a jezdit na kole, mít minimalistický šatník, který se moc neobměňuje a nejlepší telefon bude ten, kde drahé kovy nepocházejí z pochybných dolů v Kongu, tak se to do společnoti promítne (už teď začínáme vidět posun, i když to jde ztuha). Ale pak jsou tu provozní záležitosti. Dokud nevyřešíme, jak má průměrná pracující rodina nakoupit tak, aby vyprodukovala minimum odpadu, nakoupila zejména lokálně, za fér cenu (fér pro prodávajícího i kupujícího) a nestrávila jen nákupy a běháním po x obchodech veškerý volný čas, někdo nemusel neustále promýšlet kdy co a kde koupit, tak to prostě fungovat nebude. Ekologický způsob života musí být dostupný pro lidi, co mají hluboko do kapsy (i když ti obvykle neplýtvají), pro ty, co mají málo času, pro ty, co je ekologie moc nezajímá, ale klidně se připojí, pokud to budou dělat všichni. Ale tím myslím reálný ekologický impakt, ne to, co momentálně někteří výrobci předvádí, když na svoje "inovované obaly" píší, že použili o 30% méně plastu, nebo balí vše do nesmyslně velkých, ale zato papírových, krabic (a v ní je stejně ještě plastový sáček).

V téhle oblasti je teď obrovký prostor pro inovace, kdybyste někdo chtěl začít s nějakým start-upem, tady je pár namátkových nápadů: bezobalový drive, kde přes internet zadáte objednávku a pak si ji jen v určený čas vyzvednete s tím, že látkové pytlíky a jiné použité nádoby na zboží jsou zálohované a vratné při příštím nákupu...s tím, že takový drive nabízí komplet základní sortiment-ovoce,zelenina, pečivo, těstoviny, rýži, mléčné výrobky...až po základní drogistické zboží. 

Nebo třeba rozšíření využití vratného skla tak, že by na trhu směl existovat jen omezený počet druhů sklenic a lahví, které by tím pádem byly vratné. Výrobci by se odlišovali pouze etiketou, nikoliv tvarem skleněné nádoby.

Inovace na poli obalů pro e-shopy, znovupoužitelné krabice...

Otázka, jak umožnit výběr zboží bez nutnosti mít zásoby všeho.

No, dneska to moc o židovství nebylo, ale muselo to ven. A příště se polepším, koneckonců. blíží se Purim!

1 commentaire:

  1. Nevím, jestli je to micva, ale rozhodně to ničemu neškodí, nebo ano? :) Já sám ve firmě dělám roční hlášení o produkci odpadů a občas jsem překvapený, kolik toho i malá firma jako naše zvládne vyprodukovat. :) Máme asi deset zaměstnanců včetně mě, ale ta roční suma odpadů je obrovská. A překvapilo mě, že i hlášení o odpadech za rok 2021 je poměrně vysoké a to přesto, že jsme skoro čtvrt roku měli všichni home office. ;-)

    RépondreSupprimer