mardi 2 février 2021

Rabín po stopadesátéprvní

 Včera jsme měli schůzi správní rady naší židovské obce, která byla věnována čistě otázce rabína. Od fiaska s německou rabínkou, se kterou to fakt nefungovalo, jsme fungovali víceméně z vlastních zdrojů a zhruba jednou měsíčně a na některé svátky jsme tu měli nějakého rabínského studenta. Rabínských studentů je v tuhle chvíli na francouzském trhu docela hodně (a vyvstává otázka, co budou všichni dělat, až dostudují), tak to nebyl problém. Jenže od nás tohle řešení vyžadovalo spoustu práce a času, kterého my dva s Elim od příchodu Samuela nemáme mnoho, náš hlavní chazan má občas nějaké angažmá v opeře (dokonce i teď měl angažmá v Monaku), prostě, chtělo by to nějaké trvalejší řešení.

Rabínka Bebe, první francouzská rabínka, která zorganizovala nejprve vzdělání francouzských studentů na Leo Baeck College v Londýně a poté, co bylo zřejmé, že francouzský liberální judaismus má jistá specifika, založila vloni vlastní rabínský seminář v Paříži (o kterém se moc neví a nejspíš nebude přijímat studenty každý rok) nám nedávno začala dohazovat jednu studentku posledního ročníku Leo Baeck, že by u nás příští rok mohla začít pracovat. Což byl poslední bod, který nás donutil zase znovu otevřít otázku rabína-co malá liberální komunita od rabína čeká a co mu může nabídnout.

Rabínka, kterou nám z Paříže dohazují, náš kamarád Izák označil jako "talmudický geek". Upřímně-neznám jiného liberálního rabína, který by studoval Daf jomi, denně publikoval shrnutí na facebooku (uzavřená skupina ´Oneg haTalmud) a začal Talmud a Mišnu učit ostatní rabínské studenty dřív, než sám vůbec dostudoval. Co se její odbornosti týče, nemáme žádné pochybnosti. 

Jenže malá komunita, pokud se chce rozvíjet, potřebuje rabína se silným charismatem, extroverta, který nadšeně vítá každého příchozího mezi dveřmi, pamatuje si, co koho zajímá, trápí nebo se mu něco podařilo. Navazuje vztahy s lehkostí a lidé jsou pozitivně nabití, jen se s ním potkají. Naše potenciální kandidátka je spíš uzavřenější, ne, že by se stranila lidí, to v žádném případě, ale není to extravert. Nic proti, protože já jsem dost podobná a mám pro to velké pochopení (mě po lidské stránce vcelku sedl, ale já nejsem celá komunita, že). Ale vzhledem ke zkušenotem, které jsme v posledních letech udělali, jsme snad schopní ji v začátcích trochu podpořit, aby postupně tuhle stránku rabínování rozvíjela. Snad se nám to podaří.

Otázkou samozřejmě zůstává, co může naše komunita nabídnout-moc toho není. Maximálně poloviční úvazek, protože na víc prostě nejsou peníze (a taky, co by celou tu dobu rabín dělal??). Kurz Talmudu nejpíš bude zajímat jen nás pár, kteří jsme dříve studovali s Izákem. Možnost rozvoje komunity je limitovaná silou konzistoře, která je zde velká. 

Otázek je hodně, ale shodli jsme se, že to zkusíme a na navrhovaný "šiduch" kývneme. Teď je otázka, co na to nevěsta, zda si nakonec plácneme a za jakých podmínek. A jestli to bude fungovat.

Moc si to přeju. Rabínka, která má liturgii v malíčku, dobře zpívá, velmi dobře čte z Tóry, má solidní erudici v Talmudu a není uzavřená v kategoriích "liberální x ortodoxní" by byla určitě přínosem. Ale jen, když to bude fungovat i po lidské stránce. Tak snad...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire