vendredi 5 mars 2021

Pesachové plánování

 Jsem člověk, co rád plánuje. Nepotřebuju mít přesné plány co-kdy-kde, ale potřebuju mít představu, co všechno je potřeba udělat, abych to pak mohla optimalizovat a ušetřit maximum času i energie a pokud možno na nic nezapomněla. Proto už několik let mám v počítači uložený pesachový seznam, který každý rok aktualizuju. Mám na něm seznam pesachového nádobí, které je uložené v bednách ve sklepě, seznam věcí na seder a seznam potravin, které každý rok na Pesach kupuju, rozdělený podle toho, co lze koupit bez příslušného hechšeru a co musí mít nutně razíko "košer le-pesach". A také je tam seznam toho, co je potřeba před svátkem vykošerovat. Vždycky si pak tenhle seznam vytisknu, dopíšu, co kdy musím udělat, aby se to všechno v pohodě stihlo, přicvaknu to na ledničku a je to.

Letos ale seznam doznal značného upgradu. Přidala jsem tam jídelníček na celých 10 dní (vzhledem k tomu, že Pesach začíná v sobotu večer, proběhne finální košerování kuchyně ve čtvrtek a od té chvíle už žádný chamec nesmí přes práh bytu). Dalo mi to docela zabrat, protože nejen, že jídla musí být košer na Pesach (ale mohou obsahovat kitnijot, protože je jíme), ale musí být buď fleishig nebo parve (protože pesachové nádobí máme pouze fleishig, s výjimkou lžiček na jogurt a hrnku na snídani) a navíc, musí být reálná šance, že to Šmuli bude jíst. Takže žádný veganský "buddha bowl" se spoustou syrové zeleniny...Recepty jsem si také vytiskla a dala do speciálního "pesachového" pořadače, abych je pak nemusela všude hledat. Vřele doporučuji projít stránky Jamie Geller nebo Busy in Brooklyn pro inspiraci. Mít představu o jídelníčku na celý Pesach je dobré kvůli nákupům-vyhnu se kupování zbytečností, které nepoužijeme a snižuje se riziko, že zjistím, že mi nějaká zásadní ingredience schází.

Tím, že první seder připadá na sobotu večer, musela jsem také změnit menu. Obvykle jsem na seder dělala baeckeoffe v košer verzi. Je to jídlo jednoduché na přípravu-den předem naložíte maso do vína, druhý den pak do keramického hrnce na baeckeoffe navrstvíte zeleninu a maso, zalijete tím vínem, v kterém se maso marinovalo a pak to šoupnete na několik hodin do trouby a nemusíte se o to starat. Navíc je toho hodně, takže, když jsme měli hosty, bylo to opravdu ideální. Ale ohřívané baeckeoffe není prostě to ono. Takže na letošek udělám brisket a bramborový kugl (budeme zase nejspíš sami, takže žádné x chodové menu neplánuju), které lze připravit už v čtvrtek a šoupnout do mrazáku. 

Další nevýhoda toho, že seder připadá na sobotu večer, je nemožnot začít dřív, než skončí šabat. A ten bude v té době u nás končit někde kolem tři čtvrtě na osm a to už bude Šmuli v posteli. Domluvili jsme se tedy s Elim, že první seder bude "dospělácký" a druhý začneme dřív a se Šmulim, přizpůsobíme magid, aby to nebylo moc dlouhé a uvidíme, kdy odpadne. Už jsme ho začali učit "Ma ništana" :-) O tom, za jakých okolností lze začít seder (i jiné oslavy svátků) dříve než po západu slunce pojednává tohle dlouhé konzervativní responsum (ve zkratce-pokud začátek svátku připadá na sobotu večer, pak se s tím nedá nic dělat, protože nemůžeme ubírat ze šabatu, v ostatních případech je prostor pro přimhouření oka).

A co vy, máte taky seznam? Nebo si ho na další roky pořídíte? Hodil by se vám můj seznam pro inspiraci?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire