vendredi 11 août 2017

Ekev (Deut. 7:12-11:25)

Tento týden v paraše Ekev čteme krom jiného i druhý odstavec Šema Jisrael. Zatímco ten první je více "filozofický"-říká, že máme milovat Hospodina celým svým srdcem, duší i vším, co je naše a máme se doslova obklopit jeho Tórou (tefilin, mezuza), druhý odstavec začíná tím, že budeme-li dodržovat Tóru, půjde všechno dobře a nebudeme-li, budeme platit. Je tedy druhý odstavec určen pro ty, kdo potřebují vidinu odměny a trestu, aby dodržovali micvot? Nestačil by jen ten první? Myslím si, že Šema výborně vystihuje lidskou povahu-občas máme "světlé momenty" a všechno je nám jasné, nepotřebujeme žádné donucovací prostředky, abychom chápali, jak důležité je dodržování micvot. Občas ale zápasíme s vlastní lenivostí a tady přichází druhý odstavec-nepodléhej svojí lenosti a pohodlnosti, protože když to uděláš, bude to mít vážné důsledky. Neflákej Tóru a bude ti dobře.
A třetí odstavec je souboj s lidskou zapomnětlivostí-někdy neselžeme proto, že bychom byli líní nebo pohodlní, ale protože zapomínáme a jsme nepozorní. A tady přichází cicit, které máme mít na očích, aby nám připomínaly naše povinnosti.
Paraša Ekev je vůbec parašou s velkým vhledem do lidské povahy a slabosti a říká, že dodržovat Tóru je dřina, která ale stojí za to.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire