mercredi 30 août 2017

Ki Tece (Deut. 21:10-25:19)

Paraša Ki Tece je nabitá různými příkazy a zákazy a není snadné vybrat téma pro krátký komentář. Na této paraše můžeme názorně vidět, že halacha se skutečně dotýká každého aspektu lidského života-od hygieny, obchodu až po manželský život a mezilidské vztahy obecně. A jak připomíná ve verši 25:16-kdo podvádí, dělá Hospodinu špatnou reklamu.
Některé předpisy jsou ovšem z dnešního hlediska velmi problematické-v civilizovaných zemích je nepřípustné nutit znásilněnou dívku do sňatku s násilníkem, nechat děti pykat za hříchy rodičů (mamzerim) také není zrovna etické. Ale nejsem dostatečně vzdělaná v halaše a komentářích, abych mohla vysvětlit, jak se například vyvíjela otázka znásilněné dívky a jejího sňatku. Koho zajímá otázka mamzerutu a vládne angličtinou, může si přečíst responsum amerických konzervativních rabínů (v ortodoxii je mamzerut stále aktuální otázkou a rabinát v Izraeli eviduje osoby-mamzerim).
Jiné příkazy dobře rezonují s naším současným sociálním cítěním-braní zástavy od chudých, nechávání paběrků na polích a vinohradech, možnost utrhnout si z plodů, zákaz ošklivit si Egypťany, protože jsme koneckonců byli cizinci v jejich zemi a přijali nás, když byl v Kenaánu hlad...
Tuto parašu je nutné číst a číst s různými komentáři každý rok a hledat v běžném životě aplikace micvot, které jsou "pochopitelné" a snažit se studiem přijít na kloub těm, které se nám zdají "nelogické" nebo "zastaralé".

P.S. těm, kdo umí anglicky doporučuji web sefaria.org, kde nalezneme různé texty, v angličtině a hebrejštině (ne všechny texty jsou zatím do angličtiny přeloženy) a kliknutím můžeme vidět rozmanité komentáře vztahující se ke konkrétním veršům Tóry.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire