lundi 4 septembre 2017

Lernen

Lernen, jak mu rozumíme v jidiš znamená studium-studium Tóry v nejširším slova smyslu (t.j. psané i ústní a všech možných komentářů a komentářů komentářů) s tím, že studium nemá jiný účel než právě studium (hebrejsky se tomu říká Tora lišma).
Jak už jsem se zmiňovala, do naší komunity zjara přibyl jeden ex-charedi žid, který byl odmala vychováván ve striktně ortodoxní rodině, posílán výhradně do židovských škol a strávil 5 let v Izraeli v různých ješivách litevského typu.  A přestože se v posledních letech věnuje sekulárnímu studiu a jeho praxe koresponduje s průměrem v naší liberální komunitě (do které dobře zapadl), studium Tóry a Talmudu pro studium samé mu chybělo. A tak se při jedné šabatové večeři u nás doma zrodila myšlenka vytvořit malou (a pro začátek uzavřenou) skupinu, která by o šabatových odpoledních společně studovala Talmud. Izák, vzhledem k tomu, že má se studiem mnohaleté zkušenosti, byl pověřen vybráním vhodného traktátu a řekněme vedením studia (nedělá přednášku, je to skutečně studium ve skupině, ale hlídá, aby se diskuze nezvrhla, a je schopný nás směrovat k dobrým otázkám). Izák vybral kapitolu 2 z traktátu Baba Mecia, druhým traktátem ze sederu Nezikin (škody), která se zabývá nalezenými předměty a co s nimi. Jak Izák podotkul, tohle byla první kapitola Talmudu, kterou studoval, když mu bylo 10 let...zřejmě nás chtěl povzbudit, že když to zvládne desetileté dítě, tak my taky :-)
Na tomto místě je dobré podotknout, že Talmud není nutné studovat od první kapitoly prvního traktátu. Je to oceán bez konce a začátku a jestli začnete plavat v New Yorku, v Portu nebo třeba v Singapuru je celkem jedno. Ale je rozumné nepřepálit začátek a začít něčím snazším, jako třeba tato kapitola, která patří k těm snadněji pochopitelným, byť se jedná o civilní právo a dalo by se říct něco velmi "suchého".
Náš studijní kroužek zahájil svou činnost tento šabat a bylo to moc fajn, uvidíme, jak se bude studium vyvíjet a v jaké fázi eventuálně budeme moci otevřít tuto možnost i dalším zájemcům (nechtěli jsme to otevřít hned zkraje, potřebujeme mít představu, jak to bude fungovat ve skupině, která sice studium Talmudu neovládá, ale má jisté počáteční znalosti judaismu, halachy a podobně a je eventuálně ochotná provádět i nějakou domácí přípravu).

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire