lundi 21 août 2017

Jak se pozná prima rabín?

Tentokrát se nejedná o naši novou rabínku (oficiálně u nás začne rabínovat v říjnu, nejprve jednou měsíčně a od ledna dvakrát do měsíce...za předpokladu, že v lednu bude schopná mluvit obstojně francouzsky), ale o nového vrchního rabína Dolního Porýní Harolda Weilla. Rabi Gutman odešel do důchodu a do Izraele a místní konzistoř zvolila ze tří kandidátů, kteří se dostali do druhého kola, mladého rabína (je jen o rok starší než Eli!) Weilla. Po Štrasburku se šíří zvěsti, že měl poněkud tlačenku, ze všech tří uchazečů byl nejmladší a taky měl nejdelší vousy. A na rozdíl od ostatních kandidátů má pouze maturitu a pak už jen vzdělání v ješivách, zatímco další kandidáti měli i sekulární vzdělání-jeden byl právník a druhý veterinář (to se hodí při dohlížení na kašrut porážek). Ale co už, konzistoř rozhodla a vzhledem k tomu, že je rabi Weill mladý, mohl by jim na pozici vrchního rabína vydržet třeba až do důchodu...(otázka za milión-je to dobře nebo špatně?)
Je ovšem otázka, jak se rabi vypořádá s faktem, že není úplně "ve fázi" se svou komunitou. "Jeho" synagoga, tedy "Grand šul" je sice ortodoxní, ale její členové, hlavně starší muži (ženy chodí málokdy), zhusta v sobotu jezdí autem, používají elektřinu a tak všeobecně to se svou praxí nepřehánějí (všeho s mírou a každý tam má tu míru někde jinde). Zatímco rabi Weill je charedi. Bude chtít opravdu nainstalovat mechicu (závěs nebo matné sklo, které by bránilo mužům vidět na ženy) i na balkón, jak se povídá? (dosud mechica oddělovala pouze místa pro ženy v přízemí, na stejné úrovni s místy pro muže). Bude i on akceptovat existenci minjanu v bývalé židovské nemocnici Hadasa, kde část modliteb probíhá ve francouzštině a není tam mechica (ženy ovšem nejsou počítány do minjanu a sedí v zadu, minjan Hadasa organizuje pouze Kabalat šabat, nicméně je součásní konzistoře)?
Eli, protože je předsedou naší obce a naše obec je součástí organizace sdružující francouzské liberální obce, sehnal kontakt na předsedu liberální obce v Toulouse a poptal se ho, jaké měli oni zkušenosti s rabi Weillem (rabi Weill před příhodem do Štrasburku působil v Toulouse). Toulousský předseda Elimu řekl, že žádné oficiální kontakty mezi liberální a ortodoxní obcí v Toulouse nepřicházely do úvahy, ale že liberální obec z působení rabiho Weilla profitovala. Získala mnoho nových členů, kteří se v ortodoxní obci přestali cítit dobře (z 600 židovských rodin v Toulouse jich je nyní cca 150 členy liberální obce a dalších 50 využívá jejích služeb) včetně několika velkých dárců (kteří si takto snižují daňový základ). Navíc se jim podařilo získat i kontakty na vedení města, které akceptuje, že ve městě jsou dvě komunity a liberály nepřehlíží.

Pár členů orotodoxní obce, které znám (protože občas zajdou i k nám do UJLS), mi po sobotní bohoslužbě, kde rabi Weill poprvé vystoupil (slavnostní inagurace ale bude až na začátku září) mi řeklo, že je rabi prima a sympaťák, protože podal všem chalů v minjanu Merkaz ruku (ženám samozřejmě ruku nepodává). Jenže tito chlapi znají Harolda Weilla od malička a obávám se, že v něm pořád vidí malého kluka, co si hrával s jejich vlastními dětmi. Pozná se ale, že je nový rabím fajn, podle toho, že podá chlapům v synagoze ruku???

Nechci zatím rabína Weilla soudit dřív, než se stihl projevit. Třeba se poučil z úbytku členů ortodoxní obce v Toulouse a ve Štrasburku si bude počínat jinak. Třeba byl v Toulouse problém v tom, že obec je sefardská a rabi Weill je aškenaz. Třeba si v Toulouse prostě jenom nesedli. Ale taky nebudu tvrdit, že je to bezva rabín, jen proto, že si s někým potřásl rukou. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet, nejpozději příští rok na jaře, až budeme jako každý rok organizovat čtení jmen obětí šoa z Alsaska na Jom ha-šoa, budeme vědět, odkud vítr fouká. Jestli bude ortodoxní obec pod jeho vedením spolupracovat a nebo ne. Charedim, kteří spolupracovat odmítají (přesto, že zastřešující organizací a oficiálním pořadatelem akce je CRIF, tedy nenáboženská židovská organizace, nikoliv liberální obec) ve Štrasburku máme...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire