lundi 7 mai 2018

Co dělá komunitu komunitou?

Nejdřív jsem si myslela, že zasu budu tento týden remcat, jak to nefunguje s naší rabínkou, ale situace vygradovala natolik, že by to byl nepochybný lašon ha-ra, kdybych to sdílela na blogu. Ve zkratce-nefunguje to a hledáme cestu ven.


Co dělá židovskou (a vlastně i jakoukoliv jinou) komunitu skutečnou komunitou? To, že se lidé spolu sejdou, aby sdíleli společný rituál, aby společně něco dělali (zpívali, modlili se, studovali) a cítili se u toho dobře. V okamžiku kdy chybí rituál-tedy důvod se scházet, a nebo, když se u setkávání necítíme dobře, komunita se rozpadne. Někdo hledá víc ten rituál, někdo víc ten dobrý pocit ze shledání s ostatními, ale tyhle dvě složky jsou v židovské komunitě nepostradatelné.
Proto není dobré se zbavovat halachického rámce, který určuje co, kdy a jak budeme dělat (šabat, svátky), určuje minimální počet účastníků pro daný rit (minjan pro kadiš) a tak spojuje členy komunity. Pokud víte, že má někdo jarcajt (výročí úmrtí rodiče nebo jiného blízkého), není nic jednoduššího než aby předseda, nebo sekretariát komunity obvolal deset nebo více členů a minjan zajistil. Ti kdo přijdou pak mají jednak dobrý pocit, že udělali dobrý skutek pro jiného člena komunity (a že až budou potřebovat, někdo jiný udělá to samé pro ně) a druhak mají příležitost se setkat a popovídat si s ostatními. Pokud víte, že si vždycky v pátek večer zazpíváte důvěrně známé melodie a k tomu si poslechnete zajímavou drašu, nebo se naučíte melodii novou a budete pak odcházet s dobrým pocitem, rádi přijdete. Pokud máte občas komunitní večeři, při které si můžete povídat celý večer a ochutnávat, co kdo uvařil dobrého, a kterou zúčastnění vnímají jako příjemně strávený večer, rádi přijdete.
Ale vytvořit stabilní členskou základnu, která bude tu dobrou atmosféru tvořit, je nesmírně těžké a systém je navíc nesmírně křehký. Některé komunity "táhne" jejich charismatický rabín a komunita pak závisí jen na něm. Pokud ale vyhoří, nebo odejde, komunita se rozpadne. Naše komunita naopak leží na bedrech naší správní rady plus několika dalších "skalních příznivců" a rabín tak není ten, s kým stojí a padá komunita. Přesto je ale špatně zvolený rabín klackem vraženým do soukolí, který může komunitu v krátké době úplně rozložit. A komunita závisí na schopnosti členů správní rady se shodnout nebo najít všeobecně přijatelný kompromis.
Tentokrát jsme se shodli jednomyslně. Komunita zůstane bez rabína (referenční rabínka pro otázky konverzí a osobního statutu je šéfka bejt-dinu v Paříži Pauline Bebe), bude pravidelně zvát rabínské studenty a až si budeme opravdu jisti, že jsme našli toho pravého, tak zase budeme mít rabína. Je to náročné řešení, protože veškerá liturgie, draši, svátky atd. leží na našich bedrech. Ale naše komunita je malá, je jediná progresivní v okruhu 100km směrem do Německa a 500 km ve Francii, a žid bez komunity je jako ryba bez vody. Takže si ji nenecháme rozložit.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire