mardi 15 mai 2018

Jak dlouho dopředu je potřeba připravovat svátky?

Ještě jsme ani neskončili počítání omeru a už jsme měli organizační schůzku ohledně organizace Roš ha-šana. Možná vám to přijde trochu předčasné, ale vzhledem k tomu, že opět nebudeme mít rabína, že všichni organizátoři pracují a že je letos Roš ha-šana hodně brzy, už je nejvyšší čas.
Navíc chystáme pár drobných změn v liturgii, protože náš machzor z Ženevy je velmi light a vypustil všechny krásné rošhašanové pijutim.
Jenže chceme-li připravit změny v liturgii, je potřeba, aby někdo vytvořil materiály, které účastníci dostanou jako doplněk k machzoru a aby se ty pijutim někdo (já, protože jsem si to vymyslela) naučil. Rozdělili jsme si s naším chazanem práci a já povedu celý Roš ha-šanový šacharit (+ čtení z Tóry na druhý den svátku, pevně doufám, že si Izák nerozmyslí svou účast a nebudu se muset ještě učit čtení na první den) a náš chazan povede musaf, který je z hudebního hlediska mnohem zajímavější a náročnější.
Takže příští tři a půl měsíce strávím učením liturgie, které si občas zpestřím nějakým čtením z Tóry o šabatu. A po Vysokých svátcích, místo toho, abych měla alespoň chvíli padla, začnu chystat jednoúčelový minisidur na Jom ha-acmaut. To je tak, když máte představu, jak by liturgie měla vypadat...nezbývá, než se do toho pustit svépomocí. To by byla taková paráda, kdybych k tomu nemusela chodit do práce!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire