mercredi 13 mai 2020

Jak dál s virem?

Protože Eli je předsedou naší malé liberální obce, musel už začít řešit, jak obnovit život komunity a plánovat Vysoké svátky-Roš Hašana a Jom Kipur. To jsou typicky okamžiky, kdy se nás sejde hodně a vzhledem k tomu, že virus ai jen tak sám od sebe nezmizí, bude potřeba se adaptovat. Ale jak plánovat program čtyři měsíce dopředu, když nevíte, jak se bude situace vyvíjet?
Prozatím plánujeme s informacemi, které máme, ale vycházíme z toho, že Roš Hašanové i Jom Kipurové bohoslužby se fyzicky konat budou, jen ne úplně tak, jako každý rok.
Na Roš Hašana budeme potřebovat velký sál, kde děláme i Jom Kipur a protože asi nebudeme moct rezervovat sál na oba dny, budeme se muset asi omezit jen na jeden den. Není to ideální, ale lepší než nic. Ten velký sál bude asi potřeba, protože to bude první velká "pokoronavirová" akce a lze předpokládat, že účast bude celkem hojná. Podle ministerských předpisů potřebujete 4m2 na osobu a podle toho asi budeme muset vyhlásit maximální počet účastníků a vymyslet, jak v praxi zajistit, abychom tento maximální počet nepřekročili.
S Jom Kipurem to bude ještě větší oříšek. Na závěr Jom Kipuru před ukončením půstu (Neila) nás bývá i 150 a vzduch v sále by se dal krájet. Je naprosto jasné, že tohle letos nebude možné a budeme muset počet osob limitovat a pravděpodobně nabídnout těm, kdo nebudou moci přijít fyzicky, sledovat bohoslužbu online, jakkoliv to na Jom Kipur může znít absurdně. Bude tedy nutné opět určit maximální počet účastníků v sále, zajistit přenos on-line (a tedy někoho, kdo se o to bude starat) a pokud nabídneme "vstupenky" na různé části bohoslužeb zvlášť, zajistit, aby ti, kdo mají vstupenku na Minchu a Jizkor opravdu odešli a nechali místo těm, kdo dokázali urvat "vstupenku" na Neilu (lze předpokládat, že ta se naplní hned). Myslím, že můj nápad organizovat program pro děti během Neily asi letos uložím k ledu, protože budeme mít spoustu jiných starostí. Snad to příští rok bude lepší...

Otazník visí i nad běžnými bohoslužbami, i když tam obvykle nebývá takový nával...problém je, že nebudeme moct nějaký čas organizovat spolčné večeře, které pro naši komunitu hodně znamenají a "tmelí kolektiv". Snad to komunita vydrži a nerozpadne se nám pod rukama...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire