mercredi 7 octobre 2020

Sukot bez suky

Bydlíme v bytě, nad naším balkónem je další balkón a na dvoře vjezd do garáží, takže nemáme kde stavět vlastní suku. Každý rok jsme tedy micvu suky splnili alespoň při komunitním brunchi v suce postavené na zahradě jednoho z členů komunity. Letos ale tahle možnost padla a my tedy máme svátek sukot kompletně bez suky. A to ještě chvíli vypadalo, že budeme i bez arba minim (čtyř druhů-lulavu a etrogu), protože když Eli dorazil k prodejci v pátek během obědové pauzy, byly tam takové davy, že to vypadalo, že odejde s prázdnou. Naštěsí pak dorazila posila v  podobě dalšího prodavače a Eli rychle nakoupil. A jako každý rok, prodavač byl velmi zklamán, že Eli nemá v úmyslu půl hodiny zkoumat kvalitu a barvu etrogu, čtyřikrát ho poslat pro jiný a tak podobně. Eli, jako každý rok, jen zkontroloval. zda má etrog pitom (stopku), zaplatil a šel. Je fakt, že náš letošní etrog připomíná spíš přerostlou hrbolatou limetu :-)
Šmuliho arba minim zajímají. Vloni propadal záchvatům smíchu, když jsme s nimi třásli, letos s drží v bezpečné vzdálenosti, ukazuje na ně a říká "to je etrog" "to je lulav" a asi mu přijde naše počínání vcelku zábavné.
Já jsem člověk, co doma nedělá žádné dekorace, nebaví mě to. Ale teď, když jsme kompletně bez suky, jsem si říkala, že by se nám nějaký sukotový dekor asi docela hodil, aby ten svátek byl pro Šmuliho nějak čitelnější. Letos už to teda fakt nestihnu, ale asi se nad nějakou sukotovou výzdobou, nebo nějakým modelem suky na domácí použití na příští rok zamyslím...kdybyste měl někdo nějakou inspiraci, tak se s ní!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire