mardi 25 juillet 2017

Devarim (Deut. 1:1-3:22)

Parašou Devarim začíná poslední Kniha Mojžíšova-Deuteronomuim, hebrejsky Devarim (slova). Na rozdíl od příští paraši, kde nevíte, co dřív komentovat, v této paraše, nejste-li fanoušek popisu putování pouští, je témat pomálu.
Přesto je jedno téma u kterého bych se ráda zastavila-otázku ustanovení soudního systému a spravedlnosti, s poznámkou, že právo je Boží (Deut. 1:17). Byť by šlo třeba o spor mezi dvěma lidmi o kus pole, který jeden neprávem přidal ke svému pozemku, ve sporu nejsou jen člověk a člověk, ale také člověk a Bůh. A pokud je Hospodin takto zainteresován v jakémkoliv aspektu právního systému, neexistuje "velký" případ a "malý" případ, stejně tak jako neexistuje případ, kdy jedna strana je významnější než druhá, protože je-li účastníkem sporu i sám Hospodin, co jsou vedle něj mocní tohoto světa?
Mojžíš říká, že ustanovil za soudce muže moudré a znalé (Deut. 1:15) a jak říká žalmista (Ž. 111:10): "Počátek moudrosti je bázeň Boží." Soudce může soudit spravedlivě jen ví-li, před kým stojí a komu bude skládat účty.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire