dimanche 2 juillet 2017

potenciální rabínka číslo 2

Včera během šabatu Chukat jsme měli možnost se seznámit s druhou kandidátkou na rabínku naší komunity a s potěšením mohu oznámit, že tato návštěva proběhla velmi dobře a že vedení synagogy zahájí jednání, za jakých podmínek by se mohla stát naší rabínkou.
Tato rabínka pochází z Německa, kde je profesorkou na univerzitě v Heidelbergu (v oboru ranné moderní židovské (aškenázské) historie od 15. do 17. století a v oboru historie a vývoj halachy). Je jí kolem padesáti a před dvěma týdny získala smichu na RRC (Reconstructionist Rabbinical College ve Filadelfii). Na jednu stranu jsem se toho trochu obávala, protože na Rekonstrucionistickém semináři můžeme narazit na studenty velmi různých názorů od židovských hippies až po velmi tradiční, halachu dodržující. Ale nakonec se právě tohle ukázalo jako velká výhoda, protože tak různorodé prostředí formuje tolerantní rabíny schopné se přizpůsobit různým komunitám. A to je přesně to, co potřebujeme. Jak jsem se už několikrát zmínila, naše liberální obec ve Štrasburku je jednou neorotodoxní obcí v celém Alsasku-Lotrinsku-Mosele a Champagne (nejbližší francouzské liberální obce jsou v Paříži a Lyonu) a máme tedy velmi různorodé členstvo, od tradicionalistů a konzervativních až po velmi liberální. A je potřeba, aby se všichni v obci cítili dobře.
Drobný problém s naší novou rabínkou je, že musí urychleně oprášit svoji francouzštinu (rozumí a je schopná správně přečíst napsaný text, ale zatím nemluví) a je samozřejmě nutné, aby našla společnou řeč s rabíny v Paříži, kteří organizují bejt din, aby nedocházelo k problémům s konverzemi.
Tak snad se i jí u nás líbilo a stane se naší rabínkou na mnoho dalších let!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire