jeudi 2 janvier 2020

Avi: Parašat Mikec (Berešit 41,1 – 44,17)


  V naší parašat Mikec se děj posunuje. Josefovi bratři, kteří ho kdysi prodali do otroctví, teď před ním stojí  v Egyptě s prosíkem, protože u nich doma je hladomor. A můžeme tu číst zajímavou větu: „Ačkoli Josef své bratry poznal, oni ho nepoznali.“ (Berešit 42,8) A komentátoři to pochopitelně rozebírají. I když před nimi stojí egyptský místokrál, je opravdu možné, že by nepoznali vlastního bratra? Josef teď měl vousy -to jako důvod uvádí Gemara v traktátu Jevamot 88a. Měl na sobě taky egyptské oblečení. A jeho bratry by ve snu nenapadlo, že Josef, kterého prodali do Egypta, by se mohl stát vládcem Egypta (viz Ramban k našemu verši).
  Když ale procházíme tím příběhem, je tu plno náznaků, že tento velmož je právě Josef, jejich bratr. Proč si vybral zrovna je, když do Egypta kvůli hladu mířily tisíce lidí? Proč trval na tom, že musí vidět jejich nejmladšího bratra? Proč vyjádřil obavy o jejich starého otce, když se vrátili s Benjamínem? Proč dal Benjamínovi větší porci jídla, než jeho starším bratřím? Proč jim to nedošlo, když je usadil podle jejich věku? Rabín Mattitjahu Salomon píše, že bratři nepoznali Josefa proto, že to tak Hospodin prostě chtěl. Pokud Pán Bůh chce, člověk nevidí ani to, co má přímo před očima, dokud nenastane ten pravý okamžik. A tak všechny ty náznaky s nimi  ani nehnuly.
  Někdy se s vírou musí  člověk na něco podobného taky spolehnout.  Jestli se vám zdá příběh              o Josefovi neuvěřitelný, řeknu vám jiný, který se neodehrál zase tak dávno.
  Když vypukla druhá světová válka, Izák Pomerantz byl mladíkem. Byl to chasid, syn významného rabína v polském městečku. Začátkem války byl ruskými vojáky zatčen za pokus o překročení hranic do Litvy. Byl deportován na Sibiř a svou rodinu už nikdy neviděl. Potom, co byl propuštěn ze sibiřského pracovního tábora, putoval po Rusku jako absolutně opuštěný člověk. Žil  snad jen díky síle své víry a vzpomínkám na Tóru svého mládí, když se musel teď obejít bez luxusu knih. Byl to ale bystrý mladík a tak mohl vstoupit do důstojnických řad potom, co byl odvlečen do ruské armády. Hrál výnamnou roli v některých ruských bitvách s Německem a na konci války byl taky vyznamenán za svoje hrdinství. Po válce byl Izák vyzván, aby se stal kariérním důstojníkem a slibovali mu ty nejlepší podmínky.
  Izák ale po ničem takovém netoužil. Jeho jediným cílem bylo dostat se do Erec Jisrael, kde se chtěl oženit a vést tam svou rodinu k věrnosti Hospodinu a Jeho Tóře. Komunistická vláda mu ale nedovolila opustit Polsko. Neměl tedy jinou volbu a rozhodl se pro riskantní útěk. Uniformu vyměnil za civilní košili, kalhoty a sako. S falešnými doklady totožnosti v kapse čekal na nástupišti na vlak, který by ho mohl převézt přes hranice do Rakouska a na svobodu.
  Najednou ale Izák ztuhnul. Kráčel k němu voják z jeho vlastní jednotky. Voják, který dva poslední roky strávil s Izákem a společně s ním bojoval proti Němcům. Kdyby si všimnul Izáka v civilním obleku, bylo by mu jasné, že se pokouší uprchnout ze země a jistě by ho nechal zatknout.
  Izák udělal jediné, co v tu chvíli udělat mohl. „Pane světa“ zašeptal v modlitbě: „Já, Izák ben Jocheved, jsem přežil tuhle válku jen díky Tvým nepochopitelným zázrakům, které jsi kvůli mně učinil, aby se zachránil aspoň někdo z mé rodiny… kvůli Tvému Svatému Jménu, udělej mě pro něj neviditelným, aby mě nepoznal a neudal svým nadřízeným.“
  Voják se k němu ale stále blížil a když míjeli jeden druhého, voják si zkoumavě prohlédl  Izákovu tvář… a pak - pokračoval v cestě. Izáka nepoznal.  A Izák nakonec přece jen dorazil do Jeruzaléma, kde se naplnily jeho sny a naděje.
  Co k tomu dodat? Bratři Josefa nepoznali do té doby, než bylo jisté, že opravdu změnili své smýšlení. Koukali na něj a neviděli. Izák Pomerantz potřeboval, aby Hospodin ranil podobnou slepotou jeho letitého spolubojovníka. A stalo se to tak. A ten židovský příběh mohl díky tomu pokračovat, protože to tak Hospodin chtěl.  A navíc – Josef i Izák byli  lidé spravedliví...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire